Oboseala psihică poate sa apara la orice persoana care se confrunta cu stresul, pe termen lung. Persoana se poate simti complesita si „secata” de puteri din punct de vedere emotional, iar problemele si responsabilitatile din viata de zi cu zi par imposibil de depasit.
Ce simptome are oboseala mintala sau psihica
Acest tip de oboseala poate cauza aparitia unor simptome de natura fizica, dar si emotionala, potrivit doc.ro. Oboseala la nivelul psihicului poate sa afecteze comportamentul, iar cei din jur observa acest lucru chiar inaintea noastra.
Bineinteles, simptomele oboselii psihice variaza de la o persoana la alta si de cele mai multe ori debutul lor este lent, ele incep sa apara treptat, facandu-si simtita prezenta in perioadele noastre extrem de stresante.
Semne de natura emotionala ale oboselii mintale pot fi:
- depresia
- anxietatea
- cinismul sau pesimismul
- apatia
- detasarea
- furia
- sentimentul ca esti neajutorat
- lipsa motivatiei
- scaderea productivitatii
- dificultate la concentrare
Semnele fizice ale oboselii mintale pot fi:
- durerile de cap
- stomacul deranjat
- dureri in tot corpul
- oboseala cronica
- pofta de mancare se modifica
- insomnia
- cresterea in greutate sau scaderea in greutate
- imbolnaviri mai dese, cum ar fi raceli si gripa.
Semne in ceea ce priveste comportamentul, care pot fi atribuite oboselii mintale
Oboseala psihica poate sa determine o persoana sa se comporte intr-un anumit mod, care nu ii este caracteristic.
Semnele acestei oboseli pot fi:
- o slaba performanta la locul de munca
- izolarea sociala
- incapacitatea de a respecta angajamentele personale sau pe cele de la locul de munca
- persoana isi ia mai des zile libere, pe motiv de „boala”, de la scoala sau de la serviciu.
Ce solutii te ajuta sa combati epuizarea si oboseala mintala
Daca vrei sa ai mai multa energie si sa reduci aceste stari, intreaba-ti medicul daca este cazul sa iei anumite suplimente pentru oboseala cronica.
CITEȘTE ȘI: Stresul ne îmbolnăvește subit. Profesorul Dumitru Constantin Dulcan ne arată cum ne putem apăra
Exista anumite suplimente pe piata care te pot ajuta sa combati starile de epuizare psihica:
Coenzima Q10
Joaca un rol in productia de energie in celule. S-a aratat ca poate sa reduca oboseala in cazul anumitor pacienti. Cand nivelul coenzimei Q10 din organism scade, corpul nu mai poate produce energia de care celulele au nevoie, iar acest lucru contribuie la starile de oboseala si de epuizare.
Curcumina
O substanta activa din turmeric, un condiment foarte indragit in bucataria indiana. S-a demonstrat ca aceasta substanta reduce oboseala in cazul barbatilor varstnici si in cazul femeilor in varsta. Este disponibila sub forma de suplimente.
Ginsengul
Este un ingredient popular, care se gaseste in numeroase suplimente care iti dau mai multa energie si vitalitate.
Vitamina B12
Ajuta la transformarea alimentelor pe care le mananci in energie, pe care o folosesc apoi celulele din corp. Ea ajuta la prevenirea unui tip de anemie care te face sa te simti slabit si obosit, arata studiile. Anumite grupuri de persoane (adultii varstnici, persoanele vegane si pacientii cu afectiuni gastrointestinale) au un risc mai mare de a suferi de un deficit de vitamina B12, asa ca intreaba-ti medicul daca este cazul sa iei suplimente sau daca organismul tau reuseste sa absoarba suficienta vitamina B12 din alimentatie.
Acizii grasi Omega 3
Creierul nostru este o structura gelatinoasa, alcatuita in mare parte din grasimi. Pentru ca neuronii sa poata fi bine conectati si pentru a se permite o mai buna comunicare intre sinapse, organismul are nevoie de acizi grasi Omega 3, pentru ca acestia sa fie principala sursa de grasimi bune din membranele celulelor.
CITEȘTE ȘI: Ultima tendinţă în lupta cu stresul: Cum funcţionează terapia cu vaci
Acidul folic
Numita si vitamina B9, aceasta substanta este un compus sintetic care poate fi administrat sub forma de tableta. Corpul uman are nevoie de acid folic pentru a avea loc anumite reactii biologice, pentru a se sustine functionarea eficienta a creierului. Deficitul de acid folic poate duce la stari de confuzie, depresie, la alte semne ce indica slaba functionare a creierului. Daca te simti obosit tot timpul, studiile arata ca o doza optima de vitamina B9, zilnic, duce la reducerea simptomelor de acest gen.
Nu uita sa discuti mai intai cu medicul tau inainte de a lua orice fel de suplimente si vitamine pentru oboseala si stres.
Comentarii: