Oboseala și insomnia de toamnă: Motivul este deficitul acestei vitamine. Endocrinologul Svetlana Shokur împărtășește faptul că nivelul unei vitamine importante din organism afectează susceptibilitatea acestuia la oboseală, probleme de dispoziție și somnul de toamnă.
Specialistul amintește că, atunci când pielea este expusă la lumina soarelui, organismul nostru începe să producă vit. D, nu întâmplător cunoscută sub numele de vitamina soarelui.
Însă, în sezonul de toamnă, cantitatea de soare scade semnificativ și, ca urmare, scade concentrația acestui nutrient în organism. Acesta este motivul pentru care multe persoane se simt mai rău.
„Unul dintre principalele motive pentru proasta dispoziție și lipsa de energie în acest anotimp este reducerea nivelului substanței menționate în organism”, avertizează medicul Svetlana Shokur.
CITEȘTE ȘI: Vitamina cea mai importantă pentru persoanele trecute de 50 de ani
Oboseala și insomnia de toamnă: Deficiența de vitamina D
Medicul a sfătuit să se verifice nivelul de vit. D prin efectuarea unui test de sânge corespunzător. Specialistul notează că, din cauza debutului timpuriu al părții întunecate a zilei, toamna, organismul crește din reflex producția unui hormon precum melatonina. În același timp, acesta utilizează mai activ aminoacidul triptofan pentru acest proces.
Aceasta din urmă este, de asemenea, necesară organismului pentru a produce „hormonul fericirii”, serotonina. Dar, deoarece triptofanul este utilizat în principal pentru melatonină (cunoscută sub numele de „hormonul somnului”), se eliberează mai puțină serotonină. Ca urmare, o persoană suferă de somnolență, stres psihologic, apatie, tristețe, oboseală crescută și probleme de somn în timpul sezonului de toamnă.
Vitamina D menține nivelul fosforului anorganic din sânge, previne slăbiciunea musculară, crește imunitatea organismului, afectează celulele intestinelor, rinichilor și mușchilor, participă la reglarea tensiunii arteriale și a activității inimii.
Este necesar pentru funcționarea glandei tiroide și pentru coagularea normală a sângelui. Absorbția calciului și a magneziului, precum și funcția renală și susceptibilitatea organismului la boli de piele și boli de inimă, depind, de asemenea, de nivelurile sale.
CITEȘTE ȘI: De ce nu ar trebui să iei niciodată mai mult decât cantitatea recomandată de vitamina C
În plus, blochează proliferarea necontrolată a celulelor organismului, ceea ce îl face eficient în prevenirea cancerului (de sân, de prostată, de colon, de pancreas, de esofag, de ovare, de uter, de stomac și o serie de alte tumori), potrivit actualno.com.
Alte motive posibile pentru o pierdere serioasă de energie în toamnă, potrivit medicului, includ procesele inflamatorii lente, exacerbarea patologiilor cronice și anemia.
Comentarii: