Galuştele cu prune sunt un desert tipic pentru bucătăria occidentală, care se regăseşte însă şi printre preparatele tradiţionale româneşti. Gomboţii sunt făcuţi din aluat uşor sărat şi o umplutură de prune şi garnitură de pesmet rumenit în unt, îndulcit şi aromat.
Găluştele cu prune sau gomboţii, cum li se spune în Ardeal, pot fi preparate la fel de bine şi cu prune uscate, însă desertul ar fi lipsit de dulceaţa şi savoarea fructelor proaspete.
”Toate ingredientele de care avem nevoie pentru prepararea acestui desert le avem, de regulă, în gospodărie. Vom începe prin a pune cartofii la fiert în apă cu puţină sare timp de 10-15 minute. Îi vom înţepa cu o scobitoare din când în când pentru a verifica dacă s-au fiert”, explică Nichi Mărăcine, maestru de artă culinară, potrivit adevarul.ro.
CITEȘTE ȘI: Ți se face poftă instant: Rețeta simplă și delicioasă de gyros grecesc
Ingrediente:
-Cartofi-300 de grame;
-Ouă-o bucată;
-Scorţişoară-un vârf de lingură;
-Prune-16 bucăţi;
-Pesmet-50 de grame;
-Făină-100 de grame;
-Zahăr-50 de grame;
-Zahăr vanilat-o linguriţă (8-10 grame);
-Ulei-50 de mililitri;
-Unt-50 de grame.
Mod de preparare:
După ce cartofii au fiert, îi scoatem din recipientul unde i-am pregătit termic şi îi lăsăm să se răcorească, după care îi curăţăm de coajă şi îi zdrobim. Adăugăm apoi puţin ulei peste ei şi îi lăsăm să se tempereze.
În paralel, tăiem prunele în jumătate, le scoatem sâmburii şi le lăsăm puţin la scurs. Puteţi fierbe prunele pentru câteva minute în apă, peste care puteţi adăuga o linguriţă de zahăr, dar la fel de bine le puteţi folosi şi în starea lor naturală, gustul desertului fiind la fel de delicios.
Peste cartofii zdrobiţi cu ulei vom pune un ou şi făină, amestecând bine până când compoziţia devine un aluat legat.
”Divizăm apoi aluatul în atâtea părţi câte jumătăţi de prune avem şi înfăşurăm fructele în aluat. Punem pe foc un recipient de apă cu puţină sare, iar găluştele de aluat cu prune le dăm prin făină şi le vom lăsa la fiert. Fac precizarea că avem nevoie de un recipient cu o deschidere mai mare, pentru că gomboţii se vor ridica la suprafaţa apei când sunt fierţi”, detaliază maestrul Nichi Mărăcine.
Separat, vom căli pesmetul în unt pentru a prinde puţină crustă, iar după ce capătă o culoare cărămizie, îl amestecăm cu zahărul şi zahărul vanilat.
CITEȘTE ȘI: Desert de sezon, uşor de preparat: Brioșe pufoase cu afine și ciocolată/ REŢETĂ
Scoatem găluştele cu prune din apă şi le lăsăm să se usuce, după care le trecem prin acest amestec de scorţişoară, zahăr şi pesmet cu ajutorul unei linguri sau pur şi simplu cu mâna, iar desertul este gata.
Gomboţii cu prune se servesc ca atare sau cu puţină smântână deasupra, ori cu un adaos de dulceaţă sau gem de fructe, după gustul fiecăruia, savoarea fiind dată de scorţişoară şi zahărul vanilat.
Comentarii: