Alimentele și băuturile pe care le găsim în comerț ascund deseori aditivi extrem de periculoși, de care nu suntem conștienți.
Puțini sunt cei care știu la ce riscuri se supun atunci când consumă alimente ce conțin aspartam – E951. Acesta este o neurotoxină ce conține metanol, una dintre cele mai nocive otrăvuri metabolice. Acest îndulcitor sintetic, utilizat la scară mare, poate fi sursă a zeci de boli – circa 70, după cum au arătat studiile de până acum. Alte cercetări sunt încă în derulare.
Puterea aspartamului de a îndulci
Aspartamul este un îndulcitor folosit de obicei în diferite băuturi, datorită faptului că are o putere de îndulcire de 200 de ori mai mare decât cea a zahărului natural, dar și în guma de mestecat sau diferite alimente, potrivit clickpentrufemei.ro.
CITEȘTE ȘI: Murăturile din comerţ în România ne pot îmbolnăvi grav, arată testele efectuate pe 52 de mărci
Efectele nocive ale aspartamului
De la efecte nocive precum cefalee, insomnie, tulburări de vedere, auz și memorie, dificultăți de concetrare și menținere a atenției, amețeli, oboseală și palpitații, lipsa de calciu sau scăderea acuității senzoriale (miros, gust, pipăit, sensibilitate la durere), se poate ajunge, prin consum îndelungat, la gripă, boli de plămâni, infecții urinare și intestinale.
În plus, unele studii au arătat că E951 joacă un rol important în declanșarea tumorilor cerebrale, a sclerozei multiple, malformațiilor și diabetului. În timp, substanța poate provoca tumori mamare, uterine, cerebrale, tiroidiene și chiar pancreatice.
CITEȘTE ȘI: Avertisment important al medicilor: Cât rău ne face zahărul – cu ce trebuie să-l înlocuim
Cantitatea zilnică permisă
Cantitatea zilnică permisă este de 40mg/kg și este interzisă folosirea să în produsele destinate sugarilor și copiilor mici. Însă, cu sau fără voie, mulți copii consumă produse care nu le sunt destinate, de aici și pericolul de a se depăși această doză.
Comentarii: