NUTRITIE SANATATE

Ouăle fierte: Cât timp le poți păstra – Cum îți dai seama că nu mai sunt bune de consumat

Ouăle fierte: Cât timp le poți păstra – Cum îți dai seama că nu mai sunt bune de consumat. Ouăle fierte tari sunt foarte nutritive și sunt excelente pentru a le avea la îndemână ca o gustare sănătoasă sau pentru a le folosi ca parte a unei mese echilibrate.

Cu toate acestea, poate surprinzător, au un termen de valabilitate mai scurt decât ouăle proaspete. Dacă sunt manipulate și depozitate corespunzător, ouăle fierte tari rămân proaspete timp de aproximativ o săptămână.

Ouăle fierte tari trebuie păstrate pe un raft interior al frigiderului și răcite în termen de 2 ore de la preparare. Pentru cea mai bună calitate, depozitați-le fără coajă și în interiorul unei cutii de ouă sau al unui recipient ermetic, potrivit Healthline.

În acest fel, puteți profita de numeroasele beneficii pe care le oferă acest aliment nutritiv.

CITEȘTE ȘI: Mai poți consuma ouăle fierte și a treia zi de Paște? Când îți pui sănătatea în pericol

Ouăle fierte – Cum se păstrează corect

În timpul fierberii, stratul protector care acoperă coaja este îndepărtat, ceea ce face ouăle mai sensibile la aer și la microorganisme dăunătoare. Prin urmare, refrigerarea este imperativă atunci când vine vorba de a preveni contaminarea sau deteriorarea ouălor fierte tari.

Păstrarea lor în frigider ajută la încetinirea creșterii bacteriilor, deoarece bacteriile potențial periculoase se dezvoltă mai lent la temperaturi sub 4°C. Evitați să păstrați ouăle gătite la temperatura camerei pentru mult timp și păstrați-le la frigider în termen de 2 ore de la gătire.

De asemenea, cel mai bine este să le păstrați în cutie sau într-un recipient etanș. Păstrați-le pe un raft interior și nu în ușă, deoarece deschiderea și închiderea frecventă a frigiderului poate face ca temperaturile din acest loc să fluctueze.

Ouăle fierte tari decojite

Pentru cea mai bună calitate, cel mai bine este să așteptați să decojiți ouăle fierte tari până când sunteți gata să le mâncați sau să le folosiți într-o rețetă.

Dacă ouăle au fost deja decojite, este recomandat să le păstrați într-un recipient etanș, împreună cu un prosop de hârtie umed, pentru a preveni uscarea lor.

La fel ca și ouăle fierte tari nedecojite, cele decojite nu trebuie lăsate la temperatura camerei și trebuie refrigerate cât mai repede posibil.

Cât timp pot rezista înainte de a se strica?

Atunci când sunt păstrate în mod corespunzător, ouăle fierte tari – decojite sau nu – pot fi păstrate în siguranță în frigider timp de aproximativ o săptămână, potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite.

Ouăle fierte – Cum să îți dai seama dacă nu mai sunt bune de consumat

Dacă nu sunteți sigur de cât timp au fost păstrate ouăle tari, verificați mai întâi dacă coaja are un aspect vâscos sau calcaros. Dacă este prezentă, aruncați oul pentru a fi în siguranță.

Este important să nu mâncați ouăle după ce au trecut de prima tinerețe, deoarece acest lucru vă poate expune riscului de îmbolnăvire prin toxiinfecție alimentară cu simptome precum diaree, greață și vărsături.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în pregătirile pentru Paşte: Ce să adaugi în apă pentru ca ouăle fierte să fie mai uşor de curăţat

Un ou fiert tare stricat poate avea un miros distinctiv, neplăcut. Dacă oul are încă coaja pe el, este posibil să fie nevoie să îl spargeți pentru a evalua mirosul.

Mulți oameni se alarmează dacă gălbenușul unui ou fiert tare are o culoare verzuie-cenușie. Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că oul s-a stricat.

Culoarea gălbenușului variază în funcție de timpul și temperatura de gătire. Atunci când ouăle sunt fierte mult timp, gălbenușul devine mai palid și, în cele din urmă, capătă o culoare gri-verzuie.

Această culoare apare atunci când gătiți oul prea mult, deoarece acest lucru face ca fierul din gălbenuș să reacționeze cu hidrogenul sulfurat din albuș.

Comentarii: