NUTRITIE SANATATE

Oul- elementul de bază în alimentație care poate compromite un preparat

Foto: Pinterest.com

Oul este un element de bază în alimentație, cu o mare valoare nutritivă.

În țara noastră, cele mai căutate sunt ouăle de găină.

CITEȘTE ȘI: În ce fel de apă se fierb ouăle – caldă sau rece?

Oul- elementul de bază în alimentație care poate compromite un preparat

Deoarece greutatea lor variază între 35 și 70 de grame, un ou normal este considerat de 60 g, apoi în funcție de această greutate se calculează celelalte ingrediente pentru preparate: făină, zahăr, lapte, etc.

Există și rețete care nu țin cont de mărimea ouălor, dar, în general, este bine să se urmeze cu exactitate cerințele rețetelor, pentru a asigura reușita preparatului.

Ouăle trebuie să fie proaspete. Un ou proaspăt are membrana gălbenușului întreagă atunci când se separă de albuș.

Fiecare ou se sparge deasupra unei farfurii adânci, nu direct în preparat, pentru a evita riscul ca vreunul să fie alterat.

Oul- elementul de bază în alimentație care poate compromite un preparat

Mare atenție la separarea albușului de gălbenuș, atunci când vreți să bateți albușul spumă!

Dacă albușul are urme de gălbenuș, spuma nu va mai fi tare.

De asemenea, trebuie să aveți în vedere și vasul în care veți bate spumă albușul.

Dacă acesta prezintă urme de grăsime, spuma nu se va bate tare!

CITEȘTE ȘI: Pregătiri de Paște: Cum îți poți da seama că ouăle sunt proaspete și sigure pentru consum

Pentru spuma de albuș se folosește doar zahăr tos, nu zahărul pudră pentru că acesta înmoaie spuma.

Pentru ca zahărul să se topească mai repede, în spuma de albuș se va adăuga o lingură de zeamă de lămâie, care ajută la topirea zahărului și la întărirea spumei.

Albușurile nefolosite se pot păstra înghețate în congelator, în borcan închis cu capac sau într-o pungă de plastic până la 12 luni, fără a-și pierde proprietatea de a se bate spumă.

Când aveți nevoie să le folosiți, calculați 32 g pentru un albuș.

Comentarii: