NUTRITIE REVIEW

Păcatele care ruinează o dietă, trucuri pentru a le evita! Ce ar trebui să știți despre dietă, frustrare și mituri total greșite când vă apucați de slăbit

straightforwardnutrition.com

Când vine vara, parcă mai mult ca oricând, ne dorim cu toții un corp perfect. Noi, femeile, devenim uneori chiar obsedate de diete și regimuri alimentare, în această perioadă, căci, nu-i așa?, am vrea să ne arătăm în costum de baie în cea mai bună formă. Dar eforturile noastre se duc de râpă, de cele mai multe ori, din cauza că nu rezistăm tentațiilor și poftelor.

Cum să le facem față? Ne explică pe îndelete, cu lux de amănunte, specialiștii. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice, Doctor în medicină, Certificată de Federaţia Mondială a Obezităţii, are câteva sfaturi utile pe care ni le oferă într-un amplu interviu publicat pe portalul CISD. Sunt lucruri pe care nu le-am știut sau poate le-am ignorat, dar care sunt extrem de importante atunci când chiar ne dorim să ținem o dietă.

Citește și: Mit sau adevăr? Cât slăbești de fapt dacă renunți la pâine

Tentațiile sunt acceptate!

Pentru majoritatea, cuvântul „dietă” capătă automat înțelesul de restricţie alimentară, rigoare pe care trebuie să respectăm o vreme, după care încet-încet ne întoarcem la obiceiurile noastre păcătoase. O idee care, spun experții, reprezintă o bază de plecare greșită, nerealistă și chiar dăunătoare. Strategia, susțin experții, este cu totul alta: singura variantă este adoptarea unui nou stil de viaţă, în care să fie făcute modificări treptate ale alimentaţiei iniţiale. Dar cu rămâne cu tentațiile?

”Dacă ne gândim că dieta pe care o conturăm înseamnă un nou stil de viaţă, atunci chiar şi tentaţiile sunt acceptate, dar şi asumate. Interzicerera unui anumit aliment ne va duce cu gândul numai la el şi, în cele din urmă, vom ceda tentaţiilor. Însă, dacă îl integrăm în noul nostru regim alimentar, ne vom simţi mai bine din punct de vedere psihic. Tentaţiile sunt mult mai puţine atunci când respectăm cele 3 mese principale, atât din punct de vedere al cantităţii, cât şi al calităţii alimentelor sau când ne gândim că totul este permis, cu condiţia să fie folosit cu moderaţie. ”, ne explică medicul Mihaela Posea, în CISD.

 ”De fiecare dată când un pacient îmi spune că are poftă de ceva dulce, eu îl intreb: Ce anume?. Astfel, vreau să aflu preparatul pe care şi-l doreşte şi să discut despre cantitatea pe care o poate consuma şi când este cel mai bine să facă acest lucru. Dacă nu ajungem la un compromis, vorbesc şi despre opţiunile medicamentoase: suplimente cu crom sau chiar medicamente care sunt aprobate pentru tratamentul obezităţii.”, mai spune reputatul specialist.

Citește și: Alimentele noastre, pline de pesticide! Semnal de alarmă tras de Comisia Europeană

Moderația, cuvântul-cheie, carbohidrații interziși, doar un mit

Recomandărea principală a medicului este aceea de a apela la moderaţie. ”Vizual, farfuria pe care o servim cu mâncare să o împărţim în trei, şi, în fiecare parte să punem legume, carne sau alte surse de proteine, respectiv carbohidraţi. În ultima perioadă au fost destul de mult blamaţi, evitaţi carbohidraţii şi există o reticenţă în a-i consuma, dar, dacă ne gândim că e bine să avem moderaţie în toate, atunci găsim un loc şi pentru alimentele cu glucide. ”,susține dr. Mihaela Posea.

Chiar și în oraş există soluții, dacă e obligatoriu să luăm masa la restaurant: o sursă de proteină gătită corespunzător pe care să o combinăm cu legume şi o garnitură cu carbohidraţi, spun experții.

Activitatea fizică este un alt aspect care nu trebuie neglijat. Spun medicii că ne ajută să obţinem o stare de bine, o relaxare de care avem nevoie. Este greșit însă dacă ne imaginăm că doar mergând la sală este suficient pentru a scădea în greutate. Este obligatoriu să schimbăm obiceiurile alimentare care au condus la creşterea greutăţii.

 

sursa: CSID

Comentarii: