Îți place pâinea de casă, dar nu te-ai încumetat niciodată să prepari una? Iată cum poți face o pâine de casă cu aromă de ceapă, cu frământare minimă. Trebuie doar să ai răbdare o zi pentru a o lăsa la dospit!
Nu multe sunt persoanele cărora nu le place pâinea. Da, poate că unii dintre noi consumă mai puțină sau mai rar decât alții, din diverse motive (dietă, boala celiacă etc.) dar gustul pâinii calde este unul pe care îl apreciem cu toții. Deși pe piață găsim o multitudine de sortimente de pâine – albă, neagră, integrală, de graham, cu semințe, cu cartofi etc. – pâinea coaptă în cutporul de acasă are un farmec aparte.
În primul rând, faptul că știi precis ce ai pus în ea te face să o consumi cu încredere și, în al doilea rând, poți alege chiar tu ingredientele pe care vrei să le adaugi și cantitățile în care să le folosești. Dacă te-ai gândit de mai multe ori să faci pâine de casă, dar te-ai descurajat din cauze precum frământarea intensă sau lipsa talentelui în bucătărie, e bine să știi că nu trebuie să fii mare maestru brutar pentru a coace o pâine delicioasă, consistentă, pufoasă la interior și crocantă la exterior.
Așadar, o pâine rustică, simplă, cu crusta subțire și crocantă și interiorul fraged și pufos nu necesită echipamente speciale și nici abilități extraordinare în bucătărie. Nu ai nevoie de cunoștințe, nici de mixer și nici să depui eforturi deosebite pentru a o prepara.
Ce trebuie să știi despre pâinea fără frământare
Toată lumea care o prepară spune că este aproape ridicol de simplu să pregătești o astfel de pâine de casă fără frământare, deoarece riscurile de a face ceva greșit sunt aproape inexistente.
Se pare că pâinea fără frământare a fost făcută celebră de un brutar pe nume Jim Lahey și rețeta a devenit virală acum aproximativ 10 ani, când Mark Bittman a publicat-o în New York Times. Ce e sigur este că vorbim despre cel mai simplu fel de pâine pe care îl poți face. Practic, se aruncă toate ingredientele într-un bol și se amestecă, apoi lași drojdia să își facă treaba și la sfârșit coci aluatul.
Dar aceasta nu este doar o pâine pentru începători, pentru că și persoanele care prepară frecvent pâine de casă o apreciază, mai ales că de fiecare dată poți pune în ea alte ingrediente. Sigur, cele de bază rămân neschimbate, dar poți adăuga în aluat, în funcție de preferințele tale, semințe de floarea-soarelui sau de dovleac, semințe de mac sau de susan, semințe de in, fulgi de ceapă, roșii uscate sau ierburi uscate (oregano, cimbru etc.), potrivit doc.ro.
Secretul pâinii fără frământare este simplu: această pâine își capătă puterea dintr-o creștere lungă și lentă la temperatura camerei. E bine, deci, să nu te apuci de preparat pâinea când deja ți-e foame, ci cu mult timp înainte. Poți, de exemplu, să amesteci aluatul dimineața și să-l lași să stea cel puțin șase ore înainte de a-l modela și apoi va mai avea nevoie de încă o oră ca să crească. Pâinea se va coace apoi la cuptor timp de 30 de minute acoperită și timp de 15 minute neacoperită.
Ingrediente pentru pâine de casă fără frământare, cu fulgi de ceapă
- 1 kg de făină albă (plus încă o mână de făină, cam 3-4 linguri, pentru a presăra pe masă ulterior)
- 2 lingurițe de sare
- 2 lingurițe de drojdie uscată activă
- 750 ml de apă călduță
- 2-3 linguri de fulgi de ceapă uscată (sau ceapă granulată)
Instrucțiuni de preparare:
Pentru a pregăti aluatul, plasează făina, sarea, drojdia și fulgii de ceapă într-un bol mare (pentru că aluatul se va mări de 3-4 ori) și amestecă-le pentru a le combina. Poți să faci un munte de făină în centru și să adăugi apa în craterul format. Amestecă totul cu mâna, fără să frămânți, până când se formează un aluat moale și omogen. Oricât de tentat ai fi să mai adaugi făină, nu face acest lucru!
Apoi, acoperă vasul cu aluat fie cu o folie de plastic, fie cu un șervet de bucătărie și lasă-l să crească timp de 6 până la 8 ore. În principiu, e bine să îl pui într-un loc cald, dar el va crește și dacă îl lași într-un loc mai rece pentru mai multe ore. Poți chiar să îl lași peste noapte la frigider, dacă vrei să coci pâinea dimineața.
După trecerea acestui interval, presară pe masa sau pe blatul din bucătărie o mână de făină, pune aluatul pe masă și împăturește-l de câteva ori ca să înghită făina. Modelează-l apoi sub formă de bilă și pune-l pe hârtie de copt în vasul pe care urmează să-l dai la cuptor. E bine ca vasul să fie unul pe care se poate pune capac (poate fi și o oală în care faci de obicei supa, de exemplu).
Crestează cu cuțitul partea de deasupra a pâinii – poți face două crestături paralele sau una sub formă de cruce. Acoper-o cu un prosop de bucătărie și lasă să mai crească încă o oră.
CITEȘTE ȘI: Sănătate pe pâine: Beneficiile majore ale untului de arahide consumat la micul dejun
Cu aproximativ 10 minute înainte de a se termina intervalul de creștere, pune un vas cu apă termorezistent în partea de jos a cuptorului, ai grijă ca grătarul pe care vei pune vasul să fie la jumătatea cuptorului, apoi preîncălzește cuptorul la foc mare (230° C).
După ce aluatul a crescut și s-a dublat, vasul va fi pus în cuptorul preîncălzit, cu un capac deasupra. Închide ușa cuptorului și lasă pâinea să se coacă 30 de minute. Apoi, înlătură capacul și mai lasă pâinea la cuptor încă 15 minute.
În final, scoate pâinea de la cuptor și transfer-o pe un șervet de bucătărie și las-o să se răcească cel puțin 15 minute înainte de a o felia. E indicat să folosești un cuțit special de pâine (zimțat) pentru a o felia.
Înainte de a o depozita, pâinea trebuie să fie complet răcită. După ce s-a răcit, o poți păstra la temperatura camerei, într-o pungă de plastic, pentru aproximativ trei zile. De asemenea, pâinea poate fi depozitată la congelator, tot într-o pungă de plastic, unde se va păstra cel mult trei luni.
Comentarii: