NUTRITIE

Pâinea prăjită: Ameliorează diareea și este recomandată diabeticilor – Când devine toxică

deliaonline.com

Pâinea prăjită este preferata mea în zilele reci de iarnă, dar nu numai. Cu puțin unt sărat, cu o lingură de gem sau de unt de arahide, pâinea prăjită devine un adevărat festin la micul dejun, alături de o cafea, ciocolată caldă sau un ceai aromat.

Chiar dacă pâinea nu este văzută cu ochi buni, mai ales în cadrul curelor de slăbire, ea are un rol foarte important, dacă alegi sortimentul corect. Îți asigură necesarul de fibre și carbohidrați, substanțe nutritive esențiale pentru sațietate, energie, dar și pentru a ține la distanță fluctuațiile glicemiei.

Pâinea prăjită, bună pentru stomac deranjat. Ce alte beneficii are

Cea mai sănătoasă pâine este cea de casă, firește, unde deții controlul absolut asupra ingredientelor folosite.

Dar să revenim la pâinea prăjită, pentru că există câteva controverse care planează asupra ei.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care reduc nivelul stresului: Îmbunătățesc starea generală de sănătate

Pâinea prăjită poate deveni toxică în anumite condiții

Atunci când prăjești pâinea prea mult timp și la temperaturi mari (peste 120 de grade Celsius), fie că o pui într-o tigaie sau într-un toaster, se formează acrilamida.

Această substanță este puternic oxidantă, mutagenă și neurotoxică, rezultând din combinarea amidonului sau a altor poliglucide, la temperaturi înalte, cu acroleina. Acrilamida este o substanță cancerigenă și se poate găsi în cartofii prăjiți, produsele de patiserie sau semipreparate. Se recomandă ca pâinea să fie prăjită până la culoarea aurie, nicidecum până la culoarea maro spre negru, spune drd. nutriționist Oana Bogdana Greblă.

Câte calorii are pâinea prăjită?

Pe scurt, tot atâtea calorii precum pâinea normală. Prin uscare se elimină apa, iar greutatea pâinii este doar mai mică, însă nutrienții și caloriile se concentrează.

O felie de pâine prăjită e identică din punct de vedere nutrițional cu o felie de pâine proaspăt scoasă din cuptor.

Există însă o diferență și, totodată, un avantaj: pâinea prăjită se digeră mult mai ușor și nu produce balonare, motiv pentru care este frecvent indicată după crizele biliare.

Să descoperim și alte efecte benefice ale pâinii prăjite!

Recomandată și diabeticilor

Potrivit livestrong.com, prin prăjire scade conținutul de grăsime și, implicit, indicele glicemic, aspect important pentru persoanele care trebuie să își țină sub control nivelul glicemiei.

Ameliorează diareea

Pâinea prăjită este deseori indicată în cazul celor care au stomacul deranjat ca urmare a unei toxiinfecții alimentare. Alte alimente utile în astfel de situații sunt bananele, orezul și piureul de mere sau merele coapte.

CITEȘTE ȘI: Cum să ai un ficat sănătos: Alimentele care îl ajută să se regenereze

Remediu pentru stări de greață și vărsături

O felie de pâine prăjită unsă cu puțin unt poate fi un remediu util în cazul în care te confrunți cu astfel de probleme.

Sursă de energie

Pâinea prăjită conține amidon cu indice glicemic redus, deci este o sursă perfectă de energie fără exces de calorii. Din acest motiv este indicată la micul dejun, considerat cea mai importantă masă a zilei.

Comentarii: