Cei mai buni papanaşi munteneşti se fac după reţeta regretatului gastronom radu Anton Roman. Desertul delicios se găteşte din câteva ingrediente, însă, pentru reuşită, este important să se respecte întocmai paşii gătirii.
“Printre puţinele dulciuri ţărăneşti care se fac, adesea reuşit, şi la cârciumile din oraş, unul din numeroasele feluri de găluşti făcute după chipul şi asemănarea lumii noastre: rotundă, dar imperfect”, nota reputatul gastronom în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
CITEȘTE ȘI: Secretele desertului căruia nu-i poţi rezista – Cum prepari acasă cel mai bun tiramisu
• Se pune apă sărată la fiert
• Se amestecă bine brânza de vaci, fâina, ouăle, grişul şi sarea
• Se fac găluşti turtite, se găuresc cu degetul, se pun cu spumiera în apa clocotind uşor
• Se prăjeşte pesmetul
CITEȘTE ȘI: Un desert simplu şi sănătos: Cum prepari acasă cel mai bun orez cu lapte
• Când papanaşii se ridică la suprafaţă se mai lasă să fiarbă molcom (altfel se sfărâmă) încă un sfert de oră
• Se pune untul la cald
• Se scurg, se ung cu unt, se tăvălesc în pesmet, se oferă cu zahăr şi smântână sau cu dulceaţă.