Oraşul Paphos din sud-vestul insulei Cipru este considerat cea mai ieftină destinaţie turistică din Europa.
Cel puțin aceasta este concluzia la care au ajuns experţii companiei britanice Post Office, care au calculat cheltuielile pentru două persoane, necesare în cazul călătoriei în diferite localităţi, incluzând hotelul (două zile), preţul unei călătorii de la aeroport până în centrul oraşului, alimentarea şi distracţiile.
În final, pentru Paphos, turiştii au nevoie de 160 euro. Locul II în top este ocupat de Vilnius (162 euro), urmat fiind de Riga (173 euro), potrivit Mediafax.
În lista celor 10 cele mai ieftine destinaţii au mai fost incluse Varşovia, Budapesta, Cracovia, Lisabona, Praga, Atena şi Palma de Mallorca (Spania).
Specialiştii au mai anunţat că, cel mai scump oraş pentru odihnă din Europa, este capitala islandeză Reykjavik. Pentru două zile de călătorie, vom scoate din buzunar 637 euro.
Paphos, locul mitic al nasterii zeitei Afrodita, este un oras aflat pe coasta Ciprului, la 153 km de Nicosia.
In antichitate, existau doua locatii, fiind denumite Vechiul Paphos si Noul Paphos. Astazi, zona locuita este Noul Paphos. Statiunea se bucura de un climat mediateranean, cu soare abundent pe parcursul intregului an.
Paphos are 5 repere majore: Afrodita, zeita frumusetii, Sf. Apostol Paul (care a poposit la Paphos in sec I, in drumul sau spre Roma), Paphos, fiul lui Pygmalion si Imperiul Greco – Roman. Al 5 lea reper este faptul ca intregul oras a fost declarat sit arheologic si inclus in petrimouniul UNESCO.
Aici, spun legendele, s-a nascut Afrodita. Apele marii au scos la iveala o minunata zeita, fiica lui Zeus: AFRODITA, zeita frumusetii si a dragostei. Stanca zeitei mai poate fi admirata pana astazi pe drumul dintre Limasol si Paphos.
Mozaicurile, declarate patrimoniu Unesco, sunt printre cele mai frumoase din lume. Zeului Dionysos i-au fost dedicate cele mai vesele si colorate mozaicuri. Acestea reprezinta numeroase scene de vanatoare si diferite celebritati al vechiului Panteon.
Mozaicurile dedicate lui Tezeu ilustreaza lupta dintre zeu si minotaur, precum si legendarul labirint. Zona denumita Casa eternitatii este ocupata de cele mai curioase mozaicuri din Cipru. Desi nu la fel de stralucitoare ca restul reprezentarilor din muzeu, pe zidurile din Casa eternitatii vei avea ocazia sa observi reprezentari ale crizei religioase caracteristice perioadei in care s-a convertit Imparatului Constantin cel Mare.
Clima
Statiunea se bucura de un climat mediateranean, cu soare abundent pe parcursul intregului an. Verile lungi si uscate, si iernile blande, impreuna cu briza creaza o atmosfera placuta a zonelor costale. Temperaturile se situeaza intre 32C si 36C.