Risotto este foarte popular în nordul Italiei, acolo unde prosperă culturile de orez, și este o mâncare bogată, aromată, care cucerește prin textura foarte cremoasă.
CITEȘTE ȘI: Risotto cu creveți și lime, gustarea desprinsă din Rai
Rețeta originală de risotto necesită puține ingrediente: orez pentru risotto, ceapă, supă de carne/oase/legume, unt, parmezan și puțină răbdare. De aici, poți să-l personalizezi în fel și chip.
Orezul pentru risotto trebuie să aibă conținut ridicat de amidon, de aceea nu se recomandă utilizarea oricărui tip de orez pe care îl ai la îndemână. E posibil să găsești în magazine orez comercializat sub numele de “orez pentru risotto”.
Fie că prepari risotto vegetarian sau risotto cu carne sau fructe de mare, poți adăuga în el aproape orice ingredient îți dorești: somon, sparanghel, leurdă, mazăre, ciuperci, roșii coapte, vinete, șuncă, broccoli sau orice alt ingrediente preferat.
Risotto necesită un vas de gătit care permite o distribuție uniformă a căldurii și are o suprafață largă pentru a facilita amestecarea constantă. O cratiță sau o tigaie cu diametru mare permite o mai mare suprafață de contact între orez și lichid, favorizând o gătire și o absorbție uniformă.
CITEȘTE ȘI: Risotto cu ton, rețeta originală: Cum poți prepara acasă celebra mâncare din Italia
Cum se prepară risotto? Haideți să vedem câțiva pași simpli pe care trebuie să-i parcurgem: