Vestea bună este că te poți bucura de ele tot anul, nu trebuie să îți faci acum poftele, iar apoi să aștepți alte 11 luni până să mănânci cireșe cu gust de vară iarăși. Un deliciu atât proaspete, mâncate pe nerăsuflate, cât și în prăjituri sau borcane, fapt pentru care merită să le păstrezi tot anul.
CITEȘTE ȘI: Află care este perioada în care se prepară dulcețurile
Iată câteva metode prin care poți avea parte de cireșe pentru restul de 11 luni din an.
Trucuri pentru a congela cireșele:
Pentru a reține mai bine atât gustul, cât și nutrienții, congelează cireșele atunci când sunt coapte bine, la cel puțin -18⁰C. Aceasta ar fi temperatura optimă pentru a păstra alimentele congelate. Ai grijă să nu existe momente lungi în care scade temperatura sau chiar ajung să se decongeleze de tot.
Etichetează fiecare pungă sau recipient în care ai congelat produse. Notează ce este în pachet, cantitatea și data congelării.
Cum prepari compotul?
Se adaugă cireșele în borcanele sterilizate, împreună cu siropul sau apa, cât să rămână cam 1 cm până la capac. La 1 kilogram de cireșe, se pun cam 700ml de apă și cam 200g de zahăr, pe care ar fi ideal să-l topești în apă, pentru a nu se depune la fundul borcanului.
Pentru a te asigura că proporțiile sunt corecte, poți face un test în care să vezi ce cantitate de apă încape în borcan, peste cireșe. Apoi, adaugi zahăr în funcție de cât de dulce vrei să fie.
Borcanele și sticlele se pun într-un vas în care adăugăm apă până la nivelul umpluturii din recipiente. După primul clocot, se lasă să fiarbă la foc mic timp de 40-45 de minute.
Când apa scade, se completează din nou până la nivel, dar tot cu apă fierbinte, pentru a nu influența timpul de fierbere.
Borcanele se acoperă și se lasă în același vas, nemișcate, timp de 8-10 ore sau peste noapte.
Compotul se poate prepara și la cuptor, dacă lași borcanele într-o tavă timp de 15-20 de minute, la 115⁰C. După ce oprești cuptorul, le poți lăsa nemișcate până se răcesc complet, probabil vreo 4-5 ore.
Fructele sunt de obicei zdrobite în cazul gemului și a jeleului. Pentru dulceață, acestea sunt lăsate întregi sau tăiate în jumătăți.
Aici poți descoperi un articol mai detaliat despre savoarea unei dulceți ca la mama acasă.