Alunecarea si cazaturile pe gheata cauzeaza, an de an, o multime de accidentari care se soldeaza de multe ori cu fracturi. Acestea pot fi insa prevenite cu ajutorul unor ponturi eficiente, dar si cu putina atentie.
In cazul varstnicilor care aluneca pe gheata, cea mai comuna consecinta a cazaturii este fractura de sold, care de multe ori cauzeaza o serie de alte complicatii. Complicatiile pot fi de natura fizica, necesitand internare pe o perioada mai lunga, dar si de natura psihica, determinand individul sa se izoleze de teama sa nu se expuna din nou riscului de a aluneca pe gheata.
Asta nu inseamna ca tinerii nu sunt expusi aceluiasi risc, mai ales in conditiile in care majoritatea tinerilor merg pe strada uitandu-se la ecranului telefonului.
CITEȘTE ȘI: Cum îţi încălzeşti maşina iarna: Sfaturi practice pentru toţi şoferii
Miturile despre ȘORICIUL de porc! Care este adevărul de fapt
Cum poti preveni alunecarea si cazaturile pe gheata, in sezonul rece, potrivit Doc.ro
In zilele geroase de iarna poti fi tentat sa incalti o pereche de UGG-uri groase si calduroase, insa nu este deloc indicat sa faci asta. Alege, mai degraba, o pereche de bocanci cu talpa antiaderenta, care vor face mersul prin zapada sau pe gheata mai sigur.
Pleaca mai devreme de acasa daca trebuie sa ajungi undeva la o anumita ora. Graba strica treaba si, in mod cert, creste riscul de accidentare din cauza alunecarii pe gheata. Mergi incet, uitandu-te in jos si urmarind fiecare pas pe care il faci.
Exploratorul David Hempleman-Adams a petrecut foarte mult timp la Polul Nord si Polul Sud in expeditiile sale, si ne indeamna sa folosim trucurile pe care animelele le folosesc in anumite conditii. De pilda, acesta sustine ca mersul pinguinului previne alunecarea pe gheata. Mai exact, fa pasi mici si distribuie-ti in mod egal greutatea pe intreaga suprafara a talpilor. De asemenea, imita pinguinul si tine-ti mainile pe langa corp pentru a iti mentine echilibrul la nevoie. Mainile in buzunar sau care tin genti voluminoase cresc riscul de alunecare si de accidentare pe gheata.
CITEȘTE ȘI: Sfaturi de neocolit pentru toţi bărbaţii: Ce trebuie să facă dacă vor să aibă succes
In caz de zapada mare insa, e indicat sa atingi solul mai intai cu calcaiul si abia apoi cu varful, pentru a reduce riscul de alunecare. Daca gheata de pe trotuar este acoperita cu un strat subtire de zapada, foloseste mai intai varful pantofilor pentru a impinge zapada, si abia apoi calca pe stratul de gheata.
Protejeaza-te atunci cand cazi – in cazul in care nu exista nicio cale prin care sa poti evita cazatura, foloseste-ti mainile pentru a te sprijini astfel incat sa eviti accidentarile foarte grave.