NUTRITIE

Pătrunjel, rozmarin, oregano: Cum să ai plante aromatice proaspete la tine acasă tot timpul

Nu este imposibil sa ai acasa plante aromatice proaspete si sa poti sa le adaugi oricand la retetele tale. Trebuie doar sa tii cont de cateva sfaturi, cum ar fi asezarea lor intr-un loc in care lumina soarelui sa le atinga suficient.

Plante aromatice proaspete la tine acasa

Pare ideal sa ai plante aromatice proaspete acasa. Nu sunt doar decorative si aromate, ci poti avea mereu ingrediente proaspete pentru a da mai multa aroma mancarurilor tale.
Exista multe plante aromatice care se folosesc in gastronomie. Printre cele mai populare, sunt:

  • Marar
  • Busuioc
  • Oregano
  • Patrunjel
  • Rozmarin
  • Cimbru
  • Dafin

Aceste plante se simt cel mai bine in gradina, pe balcon sau pe terasa, pentru a primi lumina suficienta de la soare. Cu toate acestea, ele pot fi plantate si in interior, adica in bucatarie, dar au nevoie de ingrijiri speciale. Pentru aceasta, va trebui sa tii cont de cateva sfaturi.

CITEȘTE ȘI: Trucuri în bucătărie: Frăgezirea cărnii de pui, secretul unei mese savuroase

Aspecte de care sa tii cont pentru a avea plante aromatice proaspete

Lumina

Fara lumina, plantele aromatice nu vor putea creste si dezvolta corect, potrivit acasa.ro. Daca doresti sa le ai in bucatarie, trebuie sa te asiguri ca alegi un loc potrivit unde lumina soarelui sa le atinga suficient, deoarece aceste plante au nevoie de pana la sase ore de lumina. Un loc bun pentru ele ar fi pervazul ferestrei.

Drenajul

Plantele aromatice nu traiesc mult timp daca radacinile lor stau in multa apa. Din acest motiv, este esential sa existe un sistem de drenaj bun. Asigura-te ca vasele in care le plantezi au gauri, astfel incat solul sa poata fi usor si constant drenat.

Aerare

Plantele aromatice au nevoie si de o buna aerare. In gradini, aceasta nu reprezinta o problema, dar in ghivece, aerarea poate sa nu fie suficienta si s-ar putea ca plantele sa se ofileasca.

Din acest motiv, trebuie plantate in ghivece cu gauri si asezate pe o farfurie in care trebuie puse pietre. In acest fel, va permite aerului sa ajunga la radacina. Daca preferi sa atarni ghivecele in bucataria ta si nu le poti pune farfurie, pune pietrele in pamant pentru a obtine acelasi rezultat.

CITEȘTE ȘI: Motivele pentru care trebuie să încerci ceaiul de rozmarin: Beneficii şi pentru creier, şi pentru siluetă

Alte sfaturi pentru cultivarea plantelor aromatice proaspete

  • Daca nu vrei sa ai batai de cap cu udatul, poti alege plantele care necesita mai putina apa.
  • Plantele pretentioase in ceea ce privedte irigarea: rozmarin, cimbru, salvie, lavanda.
  • Plante care au nevoie de mai putina apa: busuioc, patrunjel, menta.

Taie-le cu moderatie

Taierea plantelor aromatice ajuta la cresterea lor, deoarece le mentine in faza de dezvoltare, fara a le permite sa se maturizeze si sa infloreasca. In plus, in aceasta etapa sunt mult mai aromate si gustoase. Dar nu taia prea mult pentru ca s-ar putea ofili si muri. De aceea, este mai bine sa tai doar cat ai nevoie pentru mancare, dar niciodata mai mult de 1/3 din planta.

Daca infloresc, cel mai bine este sa tai floarea. In acest fel, le vei pastra in faza de crestere si poti avea frunzele proaspete si aromate mai mult timp.

Comentarii: