Pepenele galben: Pentru ce persoane este extrem de benefic acest fruct. Alături de pepenele roșu, pepenele galben se numără printre cele mai consumate fructe de vară. La fel ca toate fructele pe care le punem pe masă, pepenele este renumit și pentru beneficiile extraordinare pe care le are asupra sănătății datorită proprietăților sale hidratante, antioxidanților, vitaminei C, mineralelor și betacarotenului.
Unii pacienți care suferă de anumite boli cronice își pot ameliora starea prin creșterea consumului de pepene galben și adăugarea acestuia în meniul lor zilnic.
Pepenele galben: Pentru ce persoane este extrem de benefic acest fruct
Dacă suferiți de anumite boli cronice, serviți pepene pe masa dumneavoastră, care poate ameliora afecțiunea în unele cazuri. Pepenele este printre cele mai utile fructe pentru:
CITEȘTE ȘI: Dieta cu pepene galben: Cum să slăbești 5 kg în 5 zile
Cei cu risc de boli cardiovasculare
O serie de studii indică pepenele galben ca reducând riscul ridicat de evenimente cardiovasculare. Un aport mai mare de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi pepenele galben, este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și cancerul, potrivit cercetărilor.
Pacienții cu un sistem imunitar slăbit
Pepenele este bogat în vitamina C, vitamina care stimulează sistemul imunitar. Vitamina C este, de asemenea, un antioxidant puternic care ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi, având astfel grijă de starea generală de sănătate. Doar o cană de pepene galben feliat asigură aproape 70% din necesarul zilnic de vitamina C, așa că nu neglijați acest fruct delicios de dulce atunci când este în sezon.
Pentru semnele timpurii de îmbătrânire
Consumul de pepeni și utilizarea produselor cosmetice pe bază de pepene cresc sinteza de colagen, importantă pentru o piele mai sănătoasă și mai tânără. Colagenul menține elasticitatea pielii și o menține tânără.
Pacienții cu hipertensiune arterială.
Conținutul scăzut de sodiu și potasiu din pepene galben poate ajuta la menținerea unor niveluri sănătoase ale tensiunii arteriale.
Pacienții cu risc de diabet sau care suferă de această boală.
Femeile aflate la menopauză
Femeile sunt expuse riscului de a pierde densitatea osoasă pe măsură ce îmbătrânesc și mai ales în timpul menopauzei. Aportul crescut de vitamine și minerale va ajuta la păstrarea sănătății oaselor. Toate aceste minerale importante pentru sănătatea oaselor pot fi găsite în cantalup , o sursă generoasă de acid folic, calciu, vitamina K și magneziu. Acidul folic este esențial pentru descompunerea homocisteinei, ale cărei niveluri crescute sunt asociate cu scăderea densității minerale osoase în timp.
Pacienții care suferă de deshidratare
De fapt, nu trebuie să aștepți să fii deshidratat pe căldură pentru a-i oferi corpului tău hidratarea de care are nevoie. Prin transpirație, pe vreme caldă, pierdem nu doar apă, ci și minerale, care trebuie refăcute prin alimente sau prin administrarea de suplimente de hidratare. Noi preferăm calea cea mai gustoasă – prin consumul de pepene roșu pentru a restabili echilibrul normal de electroliți în organism.
Suferinzii de indigestie
Pacienții cu probleme digestive pot restabili funcționarea normală a stomacului și intestinelor prin administrarea de probiotice. Pepenele conține fibre dietetice, care favorizează dezvoltarea bacteriilor intestinale benefice și mișcările intestinale regulate. Este recomandat persoanelor care doresc să includă fibre în regimul lor zilnic, dar fără a exagera. Persoanele care suferă de anumite tulburări digestive și care ar trebui să consume o cantitate limitată de fibre vor fi fericite să știe că pepenele este un fruct potrivit și pentru ei.
Pentru sănătatea ochilor și o vedere bună
Doi antioxidanți excepționali – luteina și zeaxantina, conținute în pepene, pot îmbunătăți vederea și au grijă să protejeze ochii de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Riscuri ale consumului de pepene galben
Deși este foarte util, pepenele poate dăuna sănătății și în anumite condiții, motiv pentru care consumul său nu este recomandat persoanelor care suferă de anumite boli cronice, precum și alergicilor și celor la care nivelul zahărului din sânge crește brusc.
CITEȘTE ȘI: Alimentul ideal în timpul verii: De ce TREBUIE să mănânci regulat pepene galben
De asemenea, depozitarea necorespunzătoare a pepenelui tăiat prezintă un risc. Pe vreme caldă, doar câteva ore în afara frigiderului cresc riscul apariției unor bacterii care pot provoca boli și care pot necesita tratament.
Odată tăiat, pepenele galben trebuie depozitat doar în frigider. Acesta este motivul pentru care este extrem de periculos să cumpărați și să consumați pepene galben pretăiat. Este sigur să cumpărați un cantalup întreg pe care să-l spălați, să-l tăiați și să-l consumați imediat sau să-l păstrați deja tăiat în frigider.
Cei care suferă de probleme digestive ar trebui, de asemenea, să fie atenți la cantalup, care poate provoca diaree la unii consumatori, potrivit actualno.com.
Comentarii: