Numărul persoanelor tinere care consideră că trebuie să afişeze perfecţiunea pentru a-şi asigura aprobarea celor din jur a crescut cu o treime în ultimii 30 de ani, conform unui studiu citat de American Psychological Association.
CITEȘTE ȘI: PRIMUL SEMN de Alzheimer la o persoană tânără / STUDIU
Tinerii sunt cu 33% mai înclinaţi să creadă că mediul în care trăiesc este excesiv de exigent şi că celelalte persoane îi judecă aspru, potrivit cercetării care a analizat date prelevate între anii 1989 şi 2017 de la 40.000 de studenţi britanici, canadieni şi americani.
Studiul, realizat de o echipă de specialişti de la Universitatea din Bath şi de la Universitatea York St John, a descoperit o creştere cu 10% a tendinţei tinerilor de a conferi o importanţă iraţională perfecţiunii, de a avea aşteptări nerealiste cu privire la propria persoană şi de a manifesta o atitudine profund autocritică în comparaţie cu generaţiile anterioare.
Autorii cercetării sugerează că aceste concluzii reflectă impactul a ”trei decenii de neoliberalism” care îi forţează pe tineri să concureze unul împotriva altuia în cadrul unor parametri din ce în ce mai exigenţi din punct de vedere social şi economic”.
CITEȘTE ȘI: Boala cronică a bărbatului tânăr. CÂND şi DE CE trebuie să mergi urgent la medic!
Dr. Thomas Curran de la Departamentul de Sănătate al Universităţii din Bath, unul dintre autorii principali ai studiului, a declarat că speră ca instituţiile care au ca principal obiect de activitate asigurarea bunăstării tinerilor, precum şcolile şi universităţile, dar şi factorii de decizie care modelează mediile în care aceste instituţii operează, vor ”rezista promovării competitivităţii în detrimentul sănătăţii psihice a tinerilor”.
Studiul a descoperit de asemenea că tendinţa tinerilor de a impune standarde nerealiste celor din jurul lor şi de a-i evalua în mod critic pe ceilalţi a crescut cu 16%.
Oamenii de ştiinţă au definit perfecţionismul drept o combinaţie de standarde personale excesiv de ridicate şi atitudine autocritică prea dură, asociere care, potrivit lor, ar putea conduce către apariţia unor probleme de ordin psihologic.
”Creşterea problemelor de sănătate mentală în rândul tinerilor susţine descoperirile noastre”, a precizat dr. Andrew Hill de la Universitatea York St John, coautor al studiului publicat în jurnalul American Psychological Bulletin.
CITEȘTE ȘI: Modificări de LEGE! Ce riscă şoferii care îi ŞICANEAZĂ pe alţi participanţi la trafic
”Nivelurile ridicate de perfecţionism ar putea fi factorul cheie al unor astfel de probleme. Tinerii încearcă să găsească modalităţi prin care să facă faţă sentimentului că sunt supuşi unor cerinţe din ce în ce mai mari şi răspund prin a deveni tot mai înclinaţi către perfecţiune, atât faţă de ei cât şi faţă de ceilalţi”, a adăugat Hill.
Comentarii: