Te gândești să încarci câteva selfie-uri și să cumperi un pachet de „Magic Avatars”? Ia mai întâi în considerare aceste sfaturi de specialitate.
A trecut prea mult timp de când nu ți-ai reîmprospătat selfie-ul care îți servește drept poză de profil? Probabil că ai văzut prieteni care folosesc aplicația Lensa AI pentru a crea imagini colorate, personalizate, de desene animate, în care se înfățișează ca zâne eterice sau astronauți severi. Prisma Labs, compania din spatele Lensa, este creată în Rusia și a devenit virală în 2016 cu o aplicație similară (deși mai puțin puternică) care transforma pozele de pe smartphone în picturi.
Lansarea funcției „avataruri magice” a Lensa este un succes global pentru companie
Progresele recente în domeniul inteligenței artificiale generative permit aplicației să producă rezultate mai impresionante și mai variate decât predecesorul său. Potrivit estimărilor preliminare furnizate de Sensor Tower, peste 4 milioane de persoane din întreaga lume au descărcat aplicația în primele cinci zile ale lunii decembrie. În aceeași perioadă de timp, utilizatorii au cheltuit peste 8 milioane de dolari în aplicație.
Cu toate acestea, imaginile de profil generate de AI au ridicat întotdeauna întrebări cu privire la confidențialitatea digitală. Dacă ești curios dacă este o idee bună să folosești Lensa, iată ce ar trebui să iei în considerare înainte de a cheltui bani și de a-ți încărca selfie-urile, potrivit wired.com.
CITEȘTE ȘI: Factură la curent mai mică – Cum te asigură că frigiderul și congelatorul consumă mai puțină energie
Citește întotdeauna politica de confidențialitate
Înainte de a te arunca cu capul înainte, acordă-ți un minut pentru a parcurge politica de confidențialitate și termenii de utilizare pentru a înțelege mai bine ce face aplicația cu datele tale. „Trebuie să fim întotdeauna conștienți atunci când datele noastre biometrice sunt folosite în orice scop. Acestea sunt date sensibile. Ar trebui să fim extrem de precauți cu modul în care sunt folosite aceste date”, spune David Leslie, director de cercetare în domeniul eticii și al inovării responsabile la Institutul Alan Turing și profesor la Universitatea Queen Mary din Londra.
Andrey Usoltsev, CEO și cofondator al Prisma Labs, a afirmat într-un e-mail pentru WIRED că firma lucrează la actualizarea politicii de confidențialitate. „Lensa folosește o copie a modelului Stable Diffusion și îl învață să recunoască fața de pe imaginile încărcate în fiecare caz în parte. Acest lucru înseamnă că există un model separat pentru fiecare utilizator în parte”, scrie Usoltsev. „Fotografiile utilizatorilor sunt șterse de pe serverele noastre imediat ce avatarurile sunt generate. Serverele sunt situate în SUA”.
Deși este imposibil să știi exact cum o companie folosește și stochează datele tale fără o evaluare independentă, această declarație este un pas în direcția bună. Cu toate acestea, având în vedere acest lucru, încărcările reprezintă doar o mică parte din ecuația mai mare.
Implicațiile de securitate sunt dincolo de fotografiile încărcate.
În timp ce datele biometrice ar putea fi preocuparea ta inițială, este, de asemenea, esențial să înțelegi cât de multe date suplimentare sunt colectate automat de pe smartphone-ul tău. Lensa poate utiliza analize ale terților, informații din fișierele jurnal, identificatori de dispozitiv și informații despre utilizatorii înregistrați pentru a colecta date despre tine. Mergi la secțiunea 3 din politica de confidențialitate pentru a verifica în detaliu.
Orice utilizator poate renunța la această colectare de date contactând compania la privacy@lensa-ai.com. Dacă folosești un dispozitiv iOS, ai posibilitatea de a renunța la această opțiune accesând setările de confidențialitate. Ca să fim corecți, nu este vorba doar de Lensa: Fiecare aplicație de pe telefonul tău colectează probabil mai multe date decât îți dai seama.
Chiar dacă decizi să încredințezi datele tale personale companiei Lensa, este foarte posibil ca datele să treacă de la o companie la alta dacă aceasta este achiziționată în viitor. „Acest lucru se întâmplă mai ales atunci când trec în companii mai mari, care sunt mult mai pricepute în a ascunde minciuni în jurul modului în care vorbesc despre ele”, spune Ben Winters, lider al proiectelor privind IA și drepturile omului la Electronic Privacy Information Center.
Nu încărca imagini cu copii sau nuditate
Încărcarea de imagini cu copii sau nuditate pentru a genera imagini pe Lensa contravine termenilor de utilizare. Dar chiar dacă nu introduceți nuduri, femeile pot primi rezultate hipersexuale. „Aplicația nu numai că generează nuduri, dar atribuie imaginilor lor trăsături sexualizate în mod caricatural, cum ar fi ipostaze senzuale și sâni gigantici. Eu, de exemplu, am primit mai multe rezultate complet nud, deși am încărcat doar fotografii de cap”, scrie Olivia Snow, colaborator WIRED.
Aplicația a generat imagini tulburătoare atunci când Snow și-a încărcat fotografiile din copilărie, transformând ceea ce ar fi fost niște amintiri stilizate în imagini dezumanizante. „Deoarece funcția nu este concepută pentru minori, vă sfătuim să nu folosiți nicio imagine cu copii”, scrie Usoltsev.
Lensa poate produce, de asemenea, imagini cu caracter sexual ale adulților fără consimțământul acestora. „Este un caz potențial în care nu s-a acordat suficientă atenție protejării demnității persoanelor”, spune Leslie. „Atunci când tehnologiile pot dăuna, suntem datori să facem tot ce putem pentru a anticipa aceste efecte”.
Fii pregătit pentru rezultate ciudate sau jignitoare
Nu este vorba doar de degete ciudate și de al doilea cap, este posibil să primești și rezultate rasiste sau sexiste atunci când interacționezi cu IA generativă. „Internetul este plin de o mulțime de imagini care vor împinge generatoarele de imagini AI spre subiecte care s-ar putea să nu fie cele mai confortabile, fie că este vorba de imagini sexuale explicite sau de imagini care ar putea schimba portretele AI ale oamenilor spre caricaturi rasiale”, spune Grant Fergusson, un cercetător al Equal Justice Works la EPIC.
Ia în considerare impactul mai mare pentru artiștii reali
Unii artiști îmbrățișează potențialul AI generativ de a produce rezultate fascinante. Alții sunt mult mai ezitanți cu privire la potențialele repercusiuni ale tehnologiei. „Comercializarea acestor generatoare de imagini va avea un impact asupra capacității artiștilor de a continua să se susțină pe termen lung”, spune Leslie.
Deși este o cale mai costisitoare, cei care au posibilitatea ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a comanda artiști mai mici pentru a crea piese digitale pentru noua lor poză de profil, tapet de telefon sau portret. Instagram și Twitter sunt pline de artiști care lucrează într-o varietate de stiluri pe care nu le-ai putea obține niciodată din AI generativ, iar mulți dintre ei sunt dornici de comenzi. Pentru o taxă nominală, poți obține ceva cu adevărat unic și personal. Ai putea chiar să întrebi la centrul de artă al comunității tale și să susții un artist local.
CITEȘTE ȘI: Vrei să unești bucătăria și camera de zi? Avantaje și dezavantaje ale acestui design interior
Încearcă să ștergi aplicația după folosire
Să presupunem că ai luat în considerare toate cele de mai sus și totuși ai decis să cheltuiești câțiva dolari pentru a obține un pachet de „avatare magice”. După ce ai salvat creațiile colorate, verifică capacitățile de editare foto și video de pe Lensa. Este ceva ce dorești să folosești des sau este doar o altă aplicație care va aduna praf digital pe smartphone-ul tău? „Controlați setările, ștergeți după utilizare și exercitați toate drepturile pe care vi le oferă”, recomandă Winters tuturor celor care sunt îngrijorați de colectarea datelor
Comentarii: