REVIEW SANATATE

Pericolele din telefonul mobil: Topul bolilor pe care le provoacă

Suntem dependenți de telefonul mobil și nici nu ne mai putem imagina viața fără smartphone. Este prietenul nostru cel mai bun, obiectul cel mai valoros pe care îl purtăm în permanență cu noi. Îți poți uita acasă banii, actele, cheile, dar niciodată telefonul. Însă, pe cât de necesar îți este în viața de zi cu zi, pe atât de periculos este pentru sănătatea ta.

1. Telefonul mobil poate provoca acnee

Se știe că telefonul mobil este unul dintre cele mai murdare obiecte pe care pui zilnic mâna. Îl ții în geantă, pe masă, pe birou, în buzunar, dar poate fi folosit și de alte persoane. Pe suprafața sa se dezvoltă bacterii și microbi care, odată ce au intrat în contact cu pielea, pot duce la apariția acneei. Ce trebuie să faci? Recomandat este să cureți telefonul regulat, folosind șervețele umede și dezinfectante.

CITEȘTE ȘI: Experţii în securitate avertizează: Ce rişti dacă îţi iei telefonul mobil cu tine la baie

2. Mobilul îți poate da gripă

Imaginează-ți următoarea situație: împrumuți telefonul unui prieten care are gripă. În momentul în care acesta vorbește sau strănută, stropii de salivă ajung pe display. Apoi, folosești și tu telefonul. Bacteriile ajung pe mâinile tale și pe fața ta. Nu este decât o chestiune de timp până când te vei îmbolnăvi și tu. Ce trebuie să faci? Nu împrumuta telefonul persoanelor bolnave!

3. Mobilul îți dă dureri de gât și ceafă

Când folosești telefonul pentru a trimite mesaje, pentru a citi diverse materiale sau e-mail-uri, gâtul este îndreptat în jos, către ecran. Poziția nu este deloc una comodă. În timp, vei resimți dureri de ceafă. Ce trebuie să faci? Încearcă să ții telefonul cât mai sus, în dreptul ochilor. În acest fel, gâtul dar și coloana vertebrală vor avea o poziție corectă.

4. Îți poate arde pielea

Telefoanele supraîncălzite îți pot afecta tenul. Căldura degajată poate provoca, în timp, pete inestetice, roșii, pe față, mai ales dacă, de obicei, vorbești foarte mult. Tenul este o zonă extrem de sensibilă, predispusă la afecțiuni cauzate fie de temperaturi foarte ridicate, fie de temperaturi foarte scăzute. Căldura excesivă duce la creșterea producției de melanină secretată de piele și te poți trezi și cu pete maronii pe față. Ce trebuie să faci? Folosește speaker-ul sau căștile handsfree!

5. Telefonul provoacă riduri

Smartphonul nu este folosit doar pentru convorbirile telefonice. Cu ajutorul lui trimiți multe mesaje, fie că vorbim despre SMS-uri sau mesaje pe rețelele de socializare. De asemenea, cu ajutorul smartphonului ai acces la informații – ziare, reviste, tot felul de publicații pe care le citești dar și mailuri. Toate aceste activități afecteză pielea din jurul ochilor deoarece tinzi să-i ții, uneori, mijiți, pentru a vedea mai bine ce scrii și ce citești. Așa pot apărea ridurile cunoscute sub denumirea „laba gâștii” dar și ridurile dintre sprâncene. Mai mult, capul și ochii aplecați către ecran pot duce la lăsarea mușchilor faciali și apariția ridurilor în jurul gurii. Ce trebuie să faci? Mesajele și textele trebuie să aibă un font mai mare, literele să fie vizibile, iar luminozitatea ecranului optimă în așa fel încât tu să nu te mai încrunți când citești sau tastezi.

CITEȘTE ȘI: Aplicaţia care ‘topeşte’ bateria telefonului: Dacă o ştergi, bateria ţine cu 20% mai mult

6. Poți fi alergică la telefonul tău

Află că există foarte multe persoane care sunt alergice la materialul din care este confecționat telefonul: nichel, crom și cobalt. Iphone-ul și Androidul nu prezintă în componența lor astfel de materiale, însă unele telefoane simple, obișnuite, pot fi periculoase. Ce trebuie să faci? Dacă știi că ai astfel de probleme, atunci când cumperi un telefon, interesează-te dacă dispozitivul conține elemenete care ți-ar putea afecta sănătatea.

7. Atenție la radiațiile la care te expui când folosești telefonul

Nu este nici un secret, cu toții știm că radiațiile telefonului mobil îți afectează sănătatea. Însă, și tenul are de suferit. Potrivit specialiștilor citați de dailymail.co.uk, radiațiile pe care le emite telefonul activează substanțe care duc la apariția unor reacții adverse grave precum alergii mult mai puternice decât cele provocate de acarieni și polen. Cercetătorii au efectuat un studiu la care au participat 52 de persoane care sufereau de dermatite și iritații ale pielii. Jumătate dintre aceștia au fost rugați să folosească telefonul mobil pentru o oră, iar ceilalți nu. În urma analizelor de sânge, s-a constatat faptul că radiațiile telefonului mobil au ridicat nivelul unor anumite substanțe chimice din sânge, iar acest lucru poate duce la apariția reacțiilor alergice, eczemelor, astmului și febrei fânului. Ce trebuie să faci? Folosește căști handsfree sau speaker-ul cât mai des! Atunci când îți este imposibil să faci asta, încearcă să vorbești cât mai puțin.

Comentarii: