Valul de caniculă din aceste zile care a pus stăpânire pe ţara noastră creşte numărul celor care solicită ajutor medical de specialitate. Fie că este vorba despre lipotimie, ritm cardiac accelerat sau insolaţie, temperaturile extreme sunt greu de suportat chiar şi de cei mai rezistenţi dintre noi. Cu precădere copiii şi persoanele vârstnice sunt categoriile cele mai expuse acestor riscuri, însă şi cei care au o stare bună de sănătate se pot confrunta cu diverse simptome neplăcute, cauzate de expunerea la razele arzătoare ale soarelui.
Un simptom des întâlnit pe perioada verii, îndeosebi în perioadele caniculare, este durerea de cap puternică, pulsatilă, localizată la nivelul tâmplelor, care poate migra spre ceafă şi creştetul capului. Acest tip de durere survine la scurt timp după expunerea prelungită la temperaturile ridicate şi poate fi însoţită şi de alte simptome, precum greaţă, vărsături, senzaţie de leşin.
Cauzele acestor dureri de cap sunt, de regulă, deshidratarea, poluarea, extenuarea termică sau chiar accidentul vascular cerebral, potrivit csid.ro. Din acest motiv, este important să nu ignori acest simptom şi să te prezinţi la medic dacă măsurile pe care le iei acasă nu dau rezultate.
CITEȘTE ȘI: Elimină rapid durerea de cap, măsea şi nu numai: Top 10 cele mai eficiente analgezice
Însă nu doar temperaturile crescute pot favoriza apariţia acestor dureri. Printre factorii de risc ce pot creşte riscul de dureri de cap de acest tip se numără:
Durerile de cap pot fi însoţite şi de alte simptome, în funcţie de modul în care reacţionează organismul la temperaturile extrem de crescute. De exemplu, dacă durerea de cap este cauzată de extenuarea termică, pot apărea şi simptome precum:
Ţine cont că extenuarea termică este o urgenţă medicală şi trebuie tratată ca atare, la medic! În lipsa unui tratament prompt, extenuarea termică poate creşte riscul de accident vascular cerebral.
Dacă durerea de cap este cauzată de expunerea la temperaturi crescute, dar nu este vorba despre extenuare termică, pot apărea manifestări precum:
Pentru a preveni agravarea durerilor de cap, este indicat să te adăposteşti într-un loc ferit de soare, răcoros. Primul gest pe care trebuie să îl faci în cazul în care te confrunţi cu dureri puternice de cap este să bei cât mai multă apă sau băuturi cu electroliţi, pentru a compensa pierderea de minerale din organism, responsabilă de instalarea deshidratării, una dintre principalele cauze ale acestor dureri de cap.
Pentru ameliorarea durerilor, ia în considerare aceste remedii:
Pentru a preveni durerile de cap în timpul verii, se recomandă purtarea ochelarilor de protecţie şi a pălăriei de soare sau, şi mai bine, evitarea ieşitului în aer liber în intervalul orar cel mai periculos, respectiv 11-17, când temperaturile ating sau chiar depăşesc pragul caniculei.
CITEȘTE ȘI: Ce ne TRANSMITE durerea de cap, în funcție de locul în care apare
Durerile de cap care persistă mai mult de 3 ore, care nu se ameliorează cu remediile mai sus menţionate sau care se agravează sunt un semnal de alarmă care trebuie să te trimită urgent la medic. Aşa cum spuneam, extenuarea termică şi deshidratarea severă pot duce la accident vascular cerebral, o afecţiune gravă.