SANATATE

Pericolul durerilor de spate: Combinaţia cu slăbiciunea picioarelor te trimite direct la medic

Foto: Pinterest.com

Durerea lombara este o afectiune comuna, cu multiple cauze. Daca aceasta apare acompaniata de slabiciune la nivelul picioarelor, poate trada anumite afectiuni.

Durerea de spate joasa poate fi acuta (persista cateva zile) sau cronica (persista cateva saptamani si reapare). De multe ori, durerea de spate apare ca o consecinta a adoptarii unei posturi incorecte la birou, pe scaunul din masina sau din cauza efortului sustinut depus la locul de munca (ridicat greutati, executat miscari solicitante). Insa atunci cand dorsalgia joasa este acompaniata de slabiciune la nivelul picioarelor, cauzele pot fi mai grave – afectiuni ale coloanei vertebrale, potrivit doc.ro.

Ce afectiuni poate trada asocierea durerilor de spate cu slabiciunea resimtita la nivelul picioarelor

Hernie de disc – hernia de disc se poate manifesta prin aceste simptome daca discul intervertebral herniat se afla la nivelul coloanei lombare. Discul rupt, mai degraba interiorul acestuia, poate pune presiune sporita pe anumite terminatii nervoase, iar astfel apare slabiciunea, durerea sau senzatia de amorteala si la nivelul picioarelor.

CITESTE SI: Elimină rapid durerea de cap, măsea şi nu numai: Top 10 cele mai eficiente analgezice

Alte simptome ce pot aparea din cauza herniei de disc, pe langa durere si slabiciune in picioare: pierderea reflexelor la nivelul genunchilor/ gleznelor, durere persistenta, accentuata mai ales in timpul tusei/ stranutului.

Sciatica – sciatica apare adesea pe fondul herniei de disc, dar poate avea si alte cauze. Aceasta afectiune este caracterizata de durere declansata de compresia nervului sciatic. Acest nerv se intinde de-a lungul zonei lombare catre fesieri. Pe langa slabiciunea in picioare si durerile lombare, sciatica se manifesta si prin senzatie de arsura, dureri ascutite si scurte, dar si amorteala/ furnicaturi.

Sindromul piriformis – acest sindrom este de natura neuromusculara si apare atunci cand muschiul piriformis comprima nervul sciatic. Alte simptome prin care se manifesta acest sindrom, in afara de durerile lombare si slabiciunea la nivelul picioarelor, sunt furnicaturile si senzatia de amorteala la nivelul fesierilor.

Cand e cazul sa mergi la medic daca ai dureri lombare si slabiciune musculara

Daca durerea lombara se lasa in jos si provoaca si slabiciune la nivelul picioarelor, e posibil sa fie vorba despre o afectiune mai grava, de aceea este recomandat sa mergi la medic pentru a descoperi cauza problemelor tale si pentru a primi un tratament adecvat. Medicul ortoped este cel in masura sa iti stabileasca diagnosticul corect, dar si tratamentul.

CITESTE SI: Medicii avertizează: De ce NU este bine să stai în pat când te doare spatele

Cum se trateaza durerea lombara asociata cu slabiciunea la nivelul picioarelor

Tratamentul este ales in functie de afectiunea depistata. In general, antiinflamatoarele si relaxantele musculare sunt primele metode de tratament folosite.

Rareori, poate fi necesara injectarea steroizilor in jurul nervului sciatic, pentru ameliorarea durerii. In cazul in care nici aceste injectii nu mai dau roade, poate fi nevoie de interventia chirurgicala.

Repausul, compresele reci si calde, urmate de exercitii de intensitate moderata, dar si de masaj, pot ameliora aceste simptome.

Acupunctura poate fi foarte utila in controlul simptomelor precum durerea lombara care iradiaza catre picioare. Aceasta poate fi folosita in mod regulat pentru intretinerea pacientului.

Cum sa previi durerile lombare

Pentru reducerea riscului de aparitie a durerilor lombare se recomanda adoptarea unui stil de viata sanatos si protejarea coloanei vertebrale. In acest sens, se va adopta o postura corecta a corpului, se va practica sport in mod regulat si se va limita efortul fizic ce ar putea pune coloana vertebrala in pericol.

CITESTE SI: Scapă de durerile de spate! Exercițiile fizice recomandate de medici

Imediat ce constati durerile, mergi la medic si respecta recomandarile facute de acesta. Renunta sa porti genti foarte grele pe umar, nu mai ridica greutati mai mari de cateva kilograme si foloseste miscari potrivite. De pilda, atunci cand vrei sa ridici ceva de jos, te vei apleca prin indoirea genunchilor, vei ridica greutatile, apoi te vei ridica tot prin miscarea genunchilor – in tot acest timp spatele va ramane drept.

Comentarii: