SANATATE

Pericolul paracetamolului: Trebuie să îl eviţi dacă suferi de acestă boală

Foto: Pinterest.com

Incepand de toamna si pana primavara, virusurile de raceala si gripa circula nestingherite, asa ca nu e de mirare ca in aceasta perioada ne imbolnavim mai usor. Cum tratam, insa, reaceala daca suferim de ficat gras?

Steatoza hepatica, adica boala de ficat gras, este caracterizata de acumularea depozitelor de grasime la nivelul ficatului. Grasimile in exces declanseaza un proces inflamator la nivel hepatic, care la randul lui favorizeaza, pe termen lung, fibroza hepatica. Functiile ficatului sunt ingreunate de steatoza hepatica, mai ales daca aceasta s-a instalat deja de multa vreme.

Probabil ca te intrebi, insa, ce legatura exista intre boala de ficat gras si tratamentul pentru raceala?

Ei bine, legatura este cat se poate de simpla – tratamentul cu paracetamol. Paracetamolul este cel mai des folosit medicament pentru tratarea simptomelor racelii, indiferent de severitatea acesteia. Insa ceea ce nu stiai este ca paracetamolul are grad de toxicitate ridicat, ceea ce inseamna ca daca suferi de o afectiune hepatica precum boala de ficat gras, esti expus riscului de intoxicatie cu paracetamol, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să bei pentru un ficat sănătos: Șapte ceaiuri care înlătură acumulările de grăsime

Paracetamolul este absorbit rapid in sange, prin intermediul tractului gastrointestinal. Ajuns in sange, acesta amelioreaza durerile si reduce febra, iar apoi este eliminat prin intermediul urinei. Ficatul este cel care metabolizeaza paracetamolul, iar o mica parte din acest medicament se transforma intr-o substanta toxica. In mod obisnuit, chiar si aceasta substanta toxica este indepartata fara probleme, insa in cazul unui ficat bolnav, substanta aceasta poate suprasolicita acest organ, cauzand probleme.

Asadar, pacientul care sufera de boala de ficat gras sau de alte afectiuni hepatice ar trebui sa evite medicamentele pentru raceala care contin paracetamol, chiar daca acestea se afla pe piata sub alta denumire.

Medicul este cel in masura sa recomande medicamentele potrivite pentru raceala in cazul pacientilor cu afectiuni ale ficatului, fie ele minore, fie mai grave.

Iata ce remedii naturiste se pot folosi pentru raceala, in cazul pacientilor cu afectiuni hepatice:

Gargara cu apa cu sare

Aceasta calmeaza durerile in gat si trateaza inflamatia, omorand totodata microbii din gat.

Ceaiurile calde

Ceaiurile cu zeama de lamaie, dar indulcite si cu putina miere, pot ameliora simptomele specifice racelii, calmand durerile in gat si hidratand totodata organismul.

Odihna

Cand se lupta cu raceala, organismul are nevoie de odihna pentru ca sistemul imunitar sa functioneze la capacitate maxima. Asigura-te ca dormi cel putin 8 ore pe noapte daca ai racit. Odihna este benefica si pentru ficat.

CITEȘTE ȘI: Top 5 fructe care ajută ficatul şi rinichii

Remediu pe baza de ghimbir si usturoi

Prepara un decoct din 4-6 betisoare de ghimbir si 2 catei de usturoi, pe care le vei pune la fiert in apa. Dupa ce clocoteste acest amestec, toarna-l intr-o cana in care ai pus un pliculet de ceai de menta. Adauga menta si lamaie, apoi acopera ceasca. Dupa 5 minute, poti consuma bautura ce promite sa te scape de durerea in gat, de congestia nazala, dar si de starea de rau general.

Inhalatiile cu aburi

Poti face inhalatii cu aburi fie folosind metoda clasica – presupune umplerea unei oale cu apa fierbinte si asezarea capului deasupra acesteia, astfel incat sa se inhaleze aburii emanati, fie printr-o metoda mai moderna, dar la fel de eficienta – o baie in cada sau un dus fierbinte, care emana aburi din belsug. Poti folosi, pentru inhalatii, si uleiuri esentiale precum cel de eucalipt, uleiul de menta sau uleiul esential de arbore de ceai.

Daca simptomele racelii nu se amelioreaza in cateva zile, ba chiar par sa se agraveze, apeleaza la medicul de familie pentru a primi un tratament eficient, insa care sa nu implice riscuri pentru sanatatea ficatului tau.

Comentarii: