X

Pericolul unui pahar cu apă rece de la frigider: Cum este afectat stomacul

Menținerea hidratării are beneficii dovedite pentru sănătatea ta mentală și fizică. Academiile Naționale de Științe, Inginerie și Medicină recomandă ca bărbații cu vârsta de peste 19 ani să consume 3,7 litri de apă pe zi (adică 15,5 căni), iar femeile cu vârsta de peste 19 ani să consume 2,7 litri pe zi (adică 11,5 căni).

Dar poate avea consumul de apă rece un impact negativ asupra sănătății noastre?

Unii oameni cred că a bea apă rece este un obicei prost care vă poate afecta sănătatea pe termen lung. Această credință se bazează pe ideea că băutul apei reci îți contractă stomacul, făcând mai dificilă digerarea alimentelor după masă.

De asemenea, unii oameni cred că organismul dumneavoastră trebuie să lucreze mai mult pentru a-și menține temperatura internă de 37°C (98,6°F) dacă beți apă care are o temperatură apropiată de cea a gheții, sau mai mică de 4°C (36°F).

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă: De ce să îți începi ziua cu un pahar cu apă – Bolile de care te protejează

Este bine să bei apă rece ca gheața în timpul verii?

Consumul de băuturi răcoroase, de apă rece ca gheața în timpul lunilor de vară pentru a învinge căldura sufocantă este extrem de frecvent. Să înghiți câteva guri de apă rece din frigider pare a fi cel mai răcoritor lucru de făcut într-o zi toridă de vară.

Deși ajută la potolirea setei și ne face să ne simțim revigorați cu o senzație de răcoare instantanee, experții în sănătate sfătuiesc să nu beți apă rece ca gheața direct din frigider. Aceasta ar putea cauza multe probleme de sănătate, în afară de infecții ale gâtului și afecțiuni ale stomacului.

Este mai bine să beți apă fiartă și răcită pentru a vă potoli setea.

În mod normal, temperatura corpului nostru este de 37 de grade Celsius, așa că, dacă se consumă apă rece, organismul se orientează spre reglarea acestei temperaturi prin cheltuirea de energie, a declarat Dr. Sonam Solanki, consultant pneumolog. În termeni simpli, apa rece poate provoca un dezechilibru în organism și poate încetini procesul digestiv.

„De asemenea, dacă apa rece este consumată în timpul meselor, atunci corpul nostru începe să utilizeze energia de reglare a temperaturii corpului, care altfel ar fi fost folosită pentru digestie și absorbția substanțelor nutritive. Un alt motiv pentru a evita consumul de apă răcită, în special în timpul sau după mese, este că aceasta crește șansele de a dezvolta mucoase iritante, dureri în gât și nas înfundat”, a declarat Dr. Solanki.

Dar nu există riscuri semnificative pentru sănătate asociate cu același lucru, chiar dacă o persoană bea apă rece într-o zi călduroasă, a subliniat Shweta Mahadik, nutriționist clinic

„De fapt, potrivit unui studiu din 2012, consumul de apă rece în timpul exercițiilor fizice poate ajuta la împiedicarea supraîncălzirii corpului și, astfel, face ca o sesiune de antrenament să fie mai reușită. Acest lucru se datorează, probabil, faptului că un consum de apă rece face ca organismul uman să mențină mai ușor o temperatură centrală mai scăzută”, a informat ea.

Un studiu publicat în 2003, „Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults” (n.r. Consumul de apă crește pierderea în greutate în timpul unei intervenții cu dietă hipocalorică la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă), a constatat că trecerea de la consumul de apă rece la cel de apă caldă ar putea crește pierderea în greutate. Cercetătorii au constatat că un consum de 500 ml de apă înainte de masă a crescut metabolismul cu 30 de procente.

CITEȘTE ȘI: Medicii răspund: Îți pui sănătatea în pericol dacă bei apă lăsată peste noapte în pahar?

Consumul de apă rece în timp ce o persoană este răcită sau are gripă, sau dacă suferă de orice afecțiune cronică ce duce la o digestie mai lentă, nu este probabil o idee bună, a spus Mahadik.

„În timp ce apa caldă are beneficii considerabile, nu există riscuri asociate cu apa rece, deoarece are aceleași beneficii ca și consumul de apă obișnuită la temperatura camerei, și anume menținerea unei persoane hidratate și o senzație de revigorare. Dacă credeți că vă dă peste cap sistemul digestiv și sănătatea, vă recomandăm să cereți sfatul unui medic”, a menționat ea, potrivit The Indian Express.

Totuși, potrivit doctorului Dixa Bhavsar, practician ayurvedic, cel mai bine este să evitați apa rece ca gheața și să alegeți în schimb apă la temperatura camerei sau apă călduță călduță.

Care este cel mai bun mod de a bea apă? Înghițitură cu înghițitură.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro