Pernă umedă: De ce ne curge salivă din gură în timp ce dormim – E ceva de care să ne îngrijorăm? Suntem siguri că ați întâlnit acest lucru și ați crezut că este o normă absolută, dar nu este așa.
Perna umedă: De ce curge saliva în timpul somnului
Atât adulții, cât și copiii sunt familiarizați cu senzațiile neplăcute și problemele de igienă care apar în timpul salivării nocturne . Și dacă salivarea sugarului poate deveni chiar un motiv de zâmbet pentru părinți, cu siguranță nu este la fel pentru adulți. Chiar și o răceală severă poate deveni un efect secundar al procesului – este rău să dormi pe o pernă umedă într-o cameră rece.
CITEȘTE ȘI: Aceste trei fructe delicioase îmbunătățesc calitatea somnului
De ce salivezi în timpul somnului? De obicei, există două motive pentru această problemă:
- salivarea crescută asociată cu diverse procese (de exemplu, dentiția la copii) sau dificultatea de a respira
- obiceiul aferent de a dormi cu gura deschisă.
Salivarea abundentă poate fi un fel de normă – dacă nu deranjează persoana, atunci nu este nimic de îngrijorat. Dar dificultățile de respirație sunt neplăcute atât prin ele însele, cât și atunci când sunt simptome ale unor boli sau semne de traumă:
Care sunt consecințele periculoase ale salivării în timpul somnului?
- deteriorarea septului nazal;
- îngustarea căilor respiratorii din cauza creșterii țesutului limfoid, a inflamației sinusurilor, a ganglionilor limfatici;
- secreția crescută de salivă din cauza manipulărilor în zona cavității bucale
- extracția sau tratamentul dinților, operații la nivelul palatului sau al buzelor;
- congestia nazală în caz de răceală sau boală infecțioasă.
Foarte des, persoanele predispuse la sforăit suferă de salivație excesivă. De asemenea, problema – salivarea în timpul somnului la adulți – este asociată cu excesul de greutate și cu tensiunea arterială ridicată.
De-a lungul mai multor studii, oamenii de știință au descoperit că poate fi asociată cu dificultățile de înghițire care apar ca urmare a leziunilor cerebrale, a unui accident vascular cerebral sau a bolii Parkinson. Aceasta se manifestă adesea și în timpul zilei.
Ce trebuie să faceți dacă apare saliva în timpul somnului de noapte:
- Dacă bebelușul salivează în timpul somnului, acest lucru se datorează probabil dinților în creștere sau, ca la adulți, dificultăților de respirație; – la bebelușii cu dinți în creștere clară, îngrijorarea este nefondată, dar tot trebuie să urmăriți copilul – poate că dinții nu sunt singurul motiv;
- Dacă dinții au erupt și salivarea excesivă nu a dispărut, trebuie să schimbați poziția de dormit și, eventual, să vizitați un medic ORL pentru a verifica căile respiratorii.
CITEȘTE ȘI: Amestecul de sare și zahăr care ajută la insomnie: Cum îl poți folosi
Același lucru este valabil și pentru adulți:
- cea mai bună opțiune pentru salivare este să dormiți pe spate, iar obiceiurile permanente de dormit pe spate sunt greu de eliminat
- va trebui să puneți o rolă sau să înfășurați pătura astfel încât să vă împiedice să vă întoarceți;
- puteți, de asemenea, să ridicați perna mai sus, să o înlocuiți cu un produs mai ferm;
- este de dorit, de asemenea, să beți mai puține lichide înainte de a merge la culcare și, dacă este posibil, să scăpați de kilogramele în plus, pentru a normaliza activitatea organismului în ansamblu, recomandă actualno.com.
- Se recomandă, de asemenea, o vizită la medic din cauza salivării continue.