Persoanele care mănâncă aceste legume îmbătrânesc mai încet. Consumul de anumite legume joacă un rol semnificativ în încetinirea îmbătrânirii . Acest lucru este împărtășit de endocrinologul și nutriționistul rus Dr. Ekaterina Ivannikova.
Ea indică 8 legume care ajută la menținerea frumuseții și a tinereții – varza kale, morcovii, varza, spanacul, varza de Bruxelles, broccoli, mazărea verde, fasolea verde.
Kale, sau varza kale, impresionează nu doar prin aspectul său spectaculos, ci și prin conținutul de proteine și aminoacizi. Acest aliment hipocaloric este bogat în antioxidanți, vitaminele A, C și K, este bun pentru inimă și are proprietăți antiinflamatorii.
CITEȘTE ȘI: Secretul supei cremă de legume
Următoarea legumă pe care medicul o recomandă este morcovul. Potrivit ei, aceștia sunt bogați în betacaroten, care în organism se transformă în retinol, vitamina tinereții și a frumuseții. Compoziția rădăcinoaselor conține o cantitate mare de antioxidanți, ceea ce le face să fie un produs care încetinește procesul de îmbătrânire.
Consumul de morcovi poate contribui la reducerea riscului de boli de inimă și a unor tipuri de cancer, la întărirea oaselor, la îmbunătățirea vederii și la îmbunătățirea sănătății pielii și a părului.
De asemenea, potrivit medicului, de ajutor în acest sens sunt și varza de Bruxelles, care conține un antioxidant specific anti-îmbătrânire, kaempferol. Acesta întărește pereții vaselor de sânge, protejează celulele de daunele oxidative, ajută la eliminarea toxinelor din organism și are un efect antiinflamator activ.
Varza are un efect benefic asupra activității inimii și a tractului gastro-intestinal, întărește sistemul imunitar și luptă împotriva inflamațiilor. Poate fi consumată marinată.
„Dacă aveți probleme digestive, cum ar fi flatulența, începeți să mâncați varză puțin câte puțin, monitorizându-vă cu atenție starea de sănătate”, adaugă Dr. Ivannikova.
O altă legumă sănătoasă pe care nutriționistul recomandă să o includem în alimentație este spanacul. Acesta este un aliment nutritiv și cu puține calorii, bogat în fibre și antioxidanți.
Broccoli conține sulforafan, care este cunoscut pentru efectele sale antioxidante și antiinflamatorii. Broccoli îmbunătățește digestia, este bun pentru inimă și mușchi și protejează împotriva cancerului. Numeroase studii au dovedit un puternic efect anti-îmbătrânire”, spune medicul.
În plus, specialistul vorbește și despre beneficiile mazărei verzi, care conține o mulțime de proteine, precum și antioxidanți fitochimici puternici care ajută la combaterea inflamațiilor și protejează împotriva stresului oxidativ . De asemenea, conține vitaminele B, A, C, K, E, H, biotină, niacină. Mazărea poate fi consumată și congelată. Totodată, este bine să refuzați mazărea la conservă din cauza sării pe care o conține.
CITEȘTE ȘI: Una din legumele cele mai des consumate de români: Când devine toxică
Dr. Ivannikova recomandă, de asemenea, includerea în alimentație a fasolei verzi, care este bogată în fibre, proteine și este o sursă bună de vitamine și minerale. Medicul vă recomandă să includeți aceste legume în dieta dumneavoastră, deoarece un adult ar trebui să consume cel puțin 30 g de fibre vegetale pe zi.
Cu toate acestea, dacă aveți contraindicații și boli cronice, trebuie să vă consultați medicul. În concluzie, Ivannikova a subliniat că alimentația trebuie să fie echilibrată, în mod ideal ajustată sub supravegherea unui nutriționist, potrivit actualno.com.