Persoanele care mănâncă multe legume sunt mai expuse la BOALA care îți îngălbenește pielea palmelor și a feței. Carotenodermia înseamnă prezența în sânge a pigmentului galben carotenic. Practic, printr-un aport excesiv de morcovi apare o creștere firească a carotenoizilor în sânge.
Altfel spus, carotenodermia se caracterizată prin îngălbenirea palmelor, a tălpilor picioarelor, feței dar și a altor zone ale pielii. Boala care este benignă, se poate regăsi la copiii mici sau la cei care sunt vegetarieni. În cazul copiilor fiindcă ei consumă mai ales când sunt mici alimente bogate în caroten: morcovi, legume verzi și galbene sau lapte.
Persoanele care mănâncă multe legume sunt mai expuse la BOALA care îți îngălbenește pielea palmelor și a feței
Nu este absolut necesar tratamentul carotenemiei. Semnele fizice, adică culoarea galbenă de pe piele dispar dacă alimentația copilului e modificată, potrivit doctorulzilei.ro.
CITEȘTE ȘI: Ţi se umflă des mâinile? Ce afecţiuni se manifestă în acest fel şi cum le tratezi
Carotenul, care se găsește în multe plante și produse din lapte, este o sursă majoră de vitamina A. Aceasta este absorbită prin tractul gastro-intestinal și convertită în vitamina A. Când excesul de caroten copleșește intestinul subțire, pigmentul colorează pielea. Prin urmare, pielea va avea o nuanță de culoare galben deschis la portocaliu.
Principalele cauze ale carotenodermiei sunt:
Carotenemia este în 80% din cazuri asociată cu dieta. Rar însă ea poate să fie semnul de alarmă al unei afecțiuni mai serioase. De exemplu, medicii spun că hipotiroidismul sau anumite afecțiuni ale ficatului duc la modificarea nivelului de caroten din corp. La fel și diabetul zaharat dacă nu este corect controlat și monitorizat.
Specialiștii spun că această boală se poate verifica printr-un nivel ridicat de ser beta-caroten, nivel ridicat de vitamina A. Datorită naturii lipoidice și a cantității suficiente de caroten culoarea galbenă poate rămâne în țesuturi și luni de zile. Apoi, dacă dieta se modifică nivelul seric de caroten o să scadă și va reveni la valori normale.
Examenul fizic ajută la stabilirea diagnosticului. Practic, medicul observă acea colorare în galben a pielii. Mai ales pielea tălpilor și a palmelor e colorată. Foarte important de observat în stabilirea diagnosticului sunt ochii, dacă și ei au această nuanță, galbenă. Explicația este aceea că se va face de către medic diagnosticul diferențial între mai multe afecțiuni posibile.
CITEȘTE ȘI: De ce NU trebuie să foloseşti dezinfectant pentru mâini: Cât de nociv este pentru sănătate
În ce constă tratamentul:
Boala nu necesită tratament. Practic, va avea loc o modificare a regimului alimentar, a dietei copilului sau adultului în cauză. Aceștia nu vor mai mânca alimente care conțin caroteni. În felul acesta, treptat pielea va reveni la culoarea ei naturală.
Uite ce să nu mănânci: morcovi, cartofi dulci, pepene galben, portocale, fasole verde, varză, broccoli.
Comentarii: