Plăcinte țărănești cu cartofi la tigaie, fragede și gustoase, ideale pentru vegetarieni sau pentru zilele de post și nu numai.
Se pot unge cu smântână sau mujdei de usturoi! Iată cum poți să prepari acest fel simplu și gustos de plăcinte. Ne-a arătat chef Nicolaie Tomescu.
Le-am descoperit în Bihor, spune chef Nicolae Tomescu, pentru că din câte știu eu acolo sunt la ele acasă și niciunde în țară nu se fac atât de bune ca-n Bihor. Sunt fragede, moi și și foarte gustoase, că de te apuci să mănânci nu mai știi să te oprești!
Se găsesc pe aproape orice stradă, în magazinele de patiserie, chiar și în supermarket-uri.
Rețeta este atât de simplă și rapid de făcut, încât printre altele de făcut în casă poți pune de un aluat, iar restul e floare la ureche. Rămâneți alături pentru lista ingredientelor și modul de preparare și cu siguranță vă veți bucura de cele mai bune plăcinte țărănești.
CITEȘTE ȘI: Rețeta tradițională: Cum prepari celebra mămăligă boierească din Moldova
Plăcinte țărănești – Ingrediente pentru aluat:
- 1,2 kg de făină albă
- 550-600 ml apă călduță, în funcție de cât de mult cere aluatul
- 30 g drojdie proaspăta
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de sare
- 80 ml ulei vegetal
Plăcinte țărănești – Ingrediente pentru umplutură:
- 2 kg de cartofi albi
- 1 legătură de ceapă verde (Opțional)
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Curățăm cartofii și îi pune la fiert cu sare exact ca pentru piureul de cartofi. După ce sunt fierți, scurgem toată apa și îi pasăm ca pentru piure, însă pot rămâne și câteva bucățele mai măricele. Dăm gust cu sare și piper. Dăm deoparte, ei vor trebui să fie reci când vom umple plăcintele.
Tocăm ceapa o dăm deoparte.
Punem într-un castronel drojdia cu zahărul și adăugăm jumătate din cantitatea de apă călduță, amestecăm, acoperim cu o folie și lăsăm la loc călduț pentru activare drojdiei.
Într-un castron mare punem făina cernută, diferența de apă, uleiul, sarea și drojdia activată.
La început amestecăm cu o lingură de lemn sau una de silicon, iar când aceasta devine ineficientă trecem la frământatul manual, până obținem un aluat neted și elastic.
Punem aluatul într-un castron uns cu ulei și acoperit cu o folie de prospețime și lăsăm să dospească până își dublează volumul.
După dospirea aluatului, îl scoatem afară din castron și îl împărțim în 16 buc egale și le dăm forme rotunde.
CITEȘTE ȘI: Deliciu bogat în minerale: Cum se prepară ciorba ardelenească de salată
Pe un plan de lucru uns cu ulei, întindem câte o bucată de aluat cu diametrul de 12-15 cm și împărțim egal pentru fiecare bucată de aluat: cartofii și ceapa.
Aducem marginile spre interiorul placintei și le strângem, astfel încât să se lipească.
Întoarcem cu partea strânsă în jos și întindem rotund plăcintele cu diametrul de 20 de cm.
Într-o tigaie incinsă punem câte o linguriță de ulei și coacem plăcintele la foc mediu până devin aurii-brun deschis, aproximativ 2 minute pe fiecare parte.
Spor la treabă și poftă bună!
Comentarii: