Planta aceasta vindecătoare este folosită de secole pentru proprietățile sale curative. În special rădăcina sa, extrem de eficientă, este un adevărat condiment super aromat, cu gust pregnant, puternic.
Studiile științifice atestă calitățile hreanului. Rădăcina de hrean este foarte indicată pentru vindecarea infecțiilor sinusurilor, pentru a atenua congestia nazală și poate preveni chiar și infecțiile tractului urinar.
Rădăcina hreanului – super puterea acestei plante
Planta plină de beneficii. Super puterea acestei plante stă ascunsă în rădăcina sa miraculoasă, ca un morcov alb, potrivit doctorulzilei.ro. Hreanul ras poate condimenta cu succes orice salate sau mâncăruri, iar sosul de hrean poate fi o componentă delicioasă și aromată a garniturii sau a fripturii dv.
Pentru sos, trebuie să radeți puțin hrean, să amestecați cu ulei, sare, piper și smântână sau iaurt.
CITEȘTE ȘI: Cea mai bună salată de roşii. Hreanul – ingredientul secret/ REŢETĂ
Poate accelera imunitatea
Hreanul ras poate accelera imunitatea, conține o mulțime de vitamine și minerale.
Menține circulația sângelui
Hreanul contribuie la menținerea unei circulații sănătoase a sângelui și are proprietăți similare antibioticului când este dizolvat în stomac. Hreanul poate ameliora simptomele infecțiilor de tract urinar dar este foarte bună și în bronșite.
Conține vitamina C
Planta supervindecătoare. Hreanul conține, printre altele, vitaminele C (de două ori mai multă decât în lămâie), A, B1 și B2, săruri și minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurați, acid carbonic, glutamine, aspargină și uleiuri volatile.
Mirosul înţepător al hreanului se datorează sulfurii de alil, o substanţă prezentă şi în usturoi sau ceapă, cea care dă proprietaţile iritante ale legumei.
Iată care sunt top 5 beneficii ale hreanului
Reduce durerile articulare, artrita și luptă contra reumatismului
Folosit sub forma de cataplasma (dat prin strecurătoare și pus în tifon), reduce durerile articulare, dar nu este recomandat persoanelor cu pielea sensibilă. Dacă se pun două lingurițe de hrean ras foarte fin într-o cană de lapte, poate fi băut (o dată pe zi, maximum trei săptămâni) de persoanele care suferă de reumatism sau guta. Aplicat direct pe piele ajuta la dilatarea vaselor capilare.
Antioxidant și revitalizant
Ajută la tratarea simptomelor stresului, puternic detoxifiant și agent stimulator pentru activitatea organelor digestive, dar și pentru sistemul nervos (datorită vitaminei B din conținut, care îmbunătățește memoria).
Tuse, bronșită și astm
Este folosit pentru numeroase afecțiuni respiratorii, datorita efectului expectorant (ajută la eliminarea excesului de mucus). Are efecte antibiotice puternice, este antibacterian, expectorant și bronhodilatator, așa că poate fi folositor pentru pacienții cu bronșită și astm. Pentru a trata problemele respiratorii, poate fi administrat împreună cu miere.
Adjuvant în lupta contra cancerului
Fiind bogat în nutrienți, hreanul activează enzimele din ficat care elimină celulele canceroase. Totodată, îl protejează organismul contra factorilor nocivi din mediul înconjurător, fiind un puternic detoxificant.
Reduce infecțiile danturii
Atunci când este mestecat, fiind puternic antibacterian, hreanul este util și în tratarea paradontitei (o infecție bacteriană care afectează dinții). Apoi, el stimulează circulația sangvină din gingii și ajută la vindecarea infecțiilor acestora.
CITEȘTE ȘI: Mihaela Bilic recomandă: Alimentele care ne cresc imunitatea și ne ajută în lupta împotriva coronavirusului
Atenție, nu toată lumea poate consuma HREAN!
Hreanul este contraindicat copiilor. Pielea lor și aparatul lor digestiv sunt prea sensibile pentru efectul iritant al legumei.
Din același motiv nu este indicat nici persoanelor care suferă de: ulcer gastric, gastrită hiperacidă, afecţiuni tiroidiene, colon iritabil, ori afecțiuni ale pielii.
Ca o precauție generală, nu folosiţi sucul pur, netratat sau extractul pur de hrean, deoarece efectele sale caustice pot irita tractul digestiv, indiferent de cât de rezistent ai avea stomacul.
Rădăcina are un regim asemănător cu ghimbirul, nu se folosesc cantități mari.
Comentarii: