Aromatul maghiran nu dă doar o savoare deosebită mâncărurilor, ci este şi un remediu natural pentru indigestie, febră sau afecţiuni nervoase. Sub formă de ceai sau de ulei, planta înlătură simptomele răcelilor şi alungă oboseala.
Maghiranul este o plantă ierboasă, aromată ce creşte sub formã de tufă, atingând 60 cm înălţime. Tulpina, foarte ramificată, are patru muchii. Frunzele sunt lungi şi ovale, acoperite cu peri de culoare albicioasă. Florile şi fructele sunt mici.
Antiinflamator și antioxidant
Studiile arată că mai mulți compuși din maghiran, cum ar fi carvacrolul, s-au dovedit a avea efecte antioxidante ce reduc inflamația din organism. În timp ce inflamația este un răspuns normal al corpului în anumite situații, inflamația cronică poate crește riscul de anumite boli, inclusiv diabet, cancer și tulburări autoimune. Astfel, reducerea inflamației poate reduce riscul unor astfel de afecțiuni.
CITEȘTE ȘI: Planta care te energizează la fel ca o ceașcă de cafea și previne răceala și gripa
Remediu împotriva afecțiunilor digestive
Maghiranul a fost folosit încă din antichitate pentru a preveni problemele digestive, cum ar fi ulcerele de stomac și anumite afecțiuni digestive. Există studii care dovedesc că maghiranul poate lupta împotriva Clostridium perfringens, un agent patogen obișnuit de origine alimentară. În plus, un studiu efectuat la șobolani a demonstrat că extractul de maghiran este eficient împotriva ulcerelor gastrice.
Calmează durerile menstruale
Extractul sau ceaiul de maghiran poate regla ciclul menstrual și restabili echilibrul hormonal la femeile cu un ciclu neregulat. De asemenea, poate ajuta la tratarea sindromului ovarului polichistic, o tulburare hormonală cu simptome precum perioadele neregulate și acneea. Un studiu efectuat pe 25 de femei cu acest sindrom a constatat că ceaiul de maghiran a ameliorat dereglările hormonale.
Uşurează respiraţia
Maghiranul conţine uleiuri volatile, putând fi folosit pentru inhalaţii. Este util pentru alergiile de sezon, în timpul răcelilor sau gripelor ori pentru a combate sforăitul. Amestecă 10 picături de ulei esenţial de lavandă cu 10 picături de ulei esenţial de maghiran, pune-le într-un litru de apă fierbinte şi inspiră vaporii. Aceştia vor elibera căile respiratorii. Poţi pune şi un săculeţ cu maghiran uscat sub pernă şi astfel căile respiratorii nu se vor congestiona peste noapte, prevenind sforăitul.
Scurtează perioada răcelilor
Maghiranul poate favoriza transpiraţia. Astfel, scade febra şi sunt eliminate toxinele din organism. Bea câte 3-4 căni de ceai de maghiran, în decurs de 2 ore. Tratamentul nu trebuie urmat mai mult de 1-2 zile. În acelaşi timp, remediul relaxează musculatura şi scade intensitatea durerilor asociate cu gripa şi răceala.
CITEȘTE ȘI: Planta care te scapă de răceală: Sub formă de ceai alungă tusea și febra
Calmează sistemul nervos
Fiind din aceeaşi familie cu oregano, maghiranul conţine flavonoide, care au efect uşor sedativ. O cană de infuzie de maghiran, înainte de culcare, reduce stările de stres şi nervozitate şi asigură un somn odihnitor, fără episoade de trezire nocturne.
Maghiran -contraindicații
Maghiranul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar anticoagulantele, ceea ce poate crește riscul de sângerare. De asemenea, potrivit studiilor, maghiranul poate interacționa cu unele medicamente pentru diabet, prin scăderea zahărului din sânge, ceea ce poate duce la niveluri periculos de mici. Dacă aveți diabet, consultați medicul dumneavoastră înainte de a lua maghiranul.
Comentarii: