SANATATE

Plantele care scad tensiunea arterială: Mențin valorile într-un interval sănătos

doxologia.ro

Hipertensiunea este o boală des întâlnită și este bine să știi că, pe lângă medicamentele clasice, există și unele plante medicinale folosite în anumite forme pentru a regla și a ține sub control valorile tensionale.

Numărul de persoane cu hipertensiune arterială cu vârste cuprinse între 30 și 79 de ani s-a dublat între 1990 și 2019, de la 331 milioane de femei și 317 milioane de bărbați în 1990 la 626 milioane de femei și 652 milioane de bărbați în 2019. Din păcate, pentru că hipertensiunea nu doare și poate să nu dea alte semne clare, multe persoane nu știu că sunt hipertensive și, deci, nu se tratează.

Ce este hipertensiunea?

Tensiunea arterială este măsurarea presiunii sau a forței sângelui care împinge pereții vaselor de sânge. Când vorbim despre hipertensiune arterială, acest lucru înseamnă că presiunea asupra pereților vaselor de sânge este constant prea mare. Dacă ai fost diagnosticat cu hipertensiune arterială, medicul îți va recomanda în primă fază să ai o alimentație mai sănătoasă, cu mai puține grăsimi și sare, să faci mișcare și să renunți la fumat și, în funcție de valorile tensionale, să iei anumite medicamente.

Plante cu efecte în hipertensiune

Cum studiile științifice arată că mulți metaboliți din plante exercită anumite efecte benefice asupra tensiunii arteriale, un medic fitoterapeut îți poate recomanda aceste plante pentru a regla tensiunea arterială mare. Atenție, sfatul nostru este să nu iei suplimente antihipertensive și să nu folosești aceste remedii din plante după ureche, ci doar după ce întrebi medicul curant dacă ar putea fi de folos în cazul tău și acesta își dă acordul. Unele plante pot interacționa negativ cu medicamentele și de aceea e bine să te asiguri că nu faci combinații nedorite.

Lavandă

Parfumul plăcut al lavandei nu este singurul lucru bun la această plantă. S-a demonstrat în studiile efectuate pe animale că extractele din lavandă scad ritmul cardiac și reduc tensiunea arterială la rozătoare. Chiar dacă nu multă lume se gândește că ar putea folosi lavanda în scop culinar, florile delicate pot fi utilizate pentru prepararea anumitor deserturi la cuptor. Frunzele de lavandă pot fi folosite în același mod ca rozmarinul, potrivit doc.ro.

Păducelul

Păducelul este un remediu pentru hipertensiunea arterială folosit din cele mai vechi timpuri în medicina tradițională chineză. La rozătoare, extractele de păducel par să aibă multe beneficii asupra sănătății sistemului cardiovascular, inclusiv faptul că planta ajută la scăderea tensiunii arteriale, previne întărirea arterelor și scade colesterolul. Poți căuta în farmacii păducelul sub formă de tablete, extract lichid sau plantă uscată, din care să faci ceai de păducel. Nu uita, cere mai întâi sfatul unui medic fitoterapeut, pentru a fi sigur că ai voie să folosești acest remediu.

CITEȘTE ȘI: Poți scăpa de balonare cu aceste remedii naturale: Sunt ușor de găsit

Susanul

Susanul ar putea fi și el un aliat al pacienților cu hipertensiune. Extractele alcoolice din semințele de susan (la doze între 1-30 mg/kg) au cauzat hipotensiune în cazul șoarecilor de laborator. A fost observată o scădere atât în ce privește presiunea sistolică, precum și în ce privește presiunea diastolică. S-a observat că frecvența bătăilor inimii a scăzut la doze ușor mai mari de extract de susan (10-30 mg/kg).

Un studiu la care au luat parte participanți umani (pacienți hipertensivi) a indicat faptul că un consum de ulei de susan a redus substanțial stresul oxidativ, ceea ce susține ipoteza că uleiul acesta poate ajuta la consolidarea sistemului antioxidant de apărare.

Arborele de cacao

Pudra de cacao (Theobroma cacao), care este bogată în flavonoide, poate fi utilizată pentru prevenirea afecțiunilor cardiovasculare. Flavonoidele care se găsesc și în ciocolată stimulează formarea oxidului nitric, sporesc vasodilatația și reduc funcția endotelială.

Numeroase studii clinice arată că un consum zilnic de ciocolată neagră (50 g pe zi), care asigură o cantitate optimă de polifenoli din cacao, poate să scadă tensiunea sistolică cu aproape 5 mm Hg și pe cea diastolică cu aproape 3 mm Hg. Însă un consum așa de mare de ciocolată ar putea să nu fie cea mai bună alegere. Deși are multe beneficii pentru sănătate, ciocolata are și multe calorii și ar trebui consumată cu mdoerație, pe post de gustare, cam două pătrățele pe zi.

Pinul maritim

Pycnogenolul este un extract din scoarța pinului maritim, cunoscut ca tratament pentru insuficiență venoasă și pentru alte afecțiuni ale sistemului vascular. Studiile clinice preliminare au arătat că 200 mg/zi de pycnogenol pot să reducă ușor tensiunea arterială la unii pacienți.

Sucul de țelină

Potrivit unor teorii, țelina poate fi eficientă pentru hipertensiunea arterială, deoarece acționează asupra ficatului, iar un anumit tip de hipertensiune este asociat cu ficatul. De exemplu, într-un mic studiu, țelina s-a dovedit a fi utilă în reducerea hipertensiunii arteriale în cazul a 14 din 16 pacienți. Sucul de țelină, amestecat cu miere, a fost administrat (aproximativ 240 ml) pe cale orală pacienților, de trei ori, în fiecare zi, pe o perioadă de o săptămână. S-a observat că acest suc de țelină reduce atât presiunea diastolică, precum și pe cea sistolică.

Tomatele

Extractul de tomate conține carotenoizi, cum ar fi licopenul, betacarotenul și vitamina E, despre care se știe că sunt antioxidanți eficienți, folosiți pentru a „dezactiva” radicalii liberi și pentru a încetini evoluția aterosclerozei. Un studiu a arătat că extractul de tomate a redus – totuși, nu cu mult – tensiunea arterială la pacienții care sufereau de o formă ușoară, netratată de hipertensiune.

Usturoiul

Unele cercetări sugerează că alicina din usturoi poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și la menținerea valorilor într-un interval sănătos. Usturoiul crește producția de oxid nitric de către organism, care ajută mușchii netezi să se relaxeze și vasele de sânge să se dilate. Aceste modificări pot reduce hipertensiunea arterială. Un studiu a raportat că extractul de usturoi a redus atât tensiunea arterială sistolică, cât și pe cea diastolică la persoanele hipertensive.

Un cățel de usturoi proaspăt conține 5 mg până la 9 mg de alicină. La cei care consumă regulat usturoi se produce reducerea tensiunii arteriale sistolice cu o medie de 4 până la 5 puncte și a tensiunii arteriale diastolice cu 2 până la 3 puncte, ceea ce ar putea reduce riscul de boli de inimă și deces cauzat de boli de inimă cu până la 20%.

O analiză în care au fost incluse 11 studii a examinat rezultatele pacienților care au fost repartizați aleatoriu în grupul de usturoi sau de placebo. În majoritatea studiilor, participanții cărora li s-a administrat usturoiul l-au luat sub formă de pudră, ca supliment standardizat. Dozele au variat între 600 mg și 900 mg zilnic, pe care participanții la studiu le-au luat timp de 12 până la 23 de săptămâni.

Potrivit cercetătorilor, efectele au fost similare cu cele ale medicamentelor utilizate pe scară largă pentru tratarea hipertensiunii, de exemplu beta-blocantele, care reduc tensiunea arterială sistolică cu 5 mm Hg, și inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, care produc o scădere medie a tensiunii arteriale sistolice cu 8 mm Hg.

CITEȘTE ȘI: Tratează arsurile la stomac cu aceste remedii naturale: Ușor de găsit, la îndemâna oricui

Cum se poate preveni hipertensiunea arterială?

Hipertensiunea arterială, principalul factor de risc pentru bolile cardiovasculare, provine din combinarea unor factori genetici, de mediu și sociali. Factorii de mediu includ excesul de greutate, dieta nesănătoasă, excesul de sare în alimentație combinat cu deficitul de potasiu alimentar, activitatea fizică insuficientă și consumul abuziv de alcool.

Prevenirea hipertensiunii se poate face prin controlul acelor factori de risc care pot fi controlați: alimentația, activitatea fizică, fumatul, consumul de alcool, stresul.

Pentru a scădea riscul de a dezvolta hipertensiune arterială, ar trebui consumate preponderent alimente care au un conținut scăzut de grăsimi animale sau trans, multe legume, fructe și cereale integrale. Dacă mănânci carne, alege sortimente slabe (pește, pui și curcan fără piele, bucăți slabe din carnea altor animale). De asemenea, lactatele pentru consumul zilnic trebuie să aibă cât mai puțină grăsime. Baza meselor trebuie să fie legumele, alături de cantități moderate de leguminoase, cereale integrale, proteine slabe, grăsimi bune (ulei de măsline, avocado, nuci).

Exercițiile fizice ajută și la menținerea unei greutăți fizice adecvate și la menținerea valorilor tensionale normale. Autoritățile sanitare internaționale recomandă măcar două ore și jumătate de activitate fizică moderată pe săptămână (mers pe jos în pas vioi, mers normal pe bicicletă, nu rapid, grădinărit etc.) sau o oră și un sfert de activitate fizică intensă pe săptămână (alergare, înot, sărit coarda, aerobic, tenis etc.).

Dacă nu bei alcool, este foarte bine, dar dacă bei, e recomandat să nu depășești un pahar pe zi, dacă ești femeie sau două pahare pe zi dacă ești bărbat. Pe lângă alte probleme de sănătate la care poate duce consumul excesiv de alcool, acest viciu crește și tensiunea arterială. Și fumatul crește valorile tensionale, alături de riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Dacă fumezi și nu știi cum să te lași, cere sfatul farmacistului sau al medicului de familie, care îți poate recomanda și niște medicamente care să te ajute în demersul tău.

Nu mai puțin important, riscul de hipertensiune arterială poate fi scăzut și prin gestionarea stresului. Acest inamic al sănătății nu poate fi învins, dar poate fi controlat, și fiecare persoană își poate găsi metode care să i se potrivească pentru a gestiona stresul: ieșiri în mijlocul naturii, mers la concerte, întâlniri cu persoane dragi, sesiuni de meditație și multe altele.

Comentarii: