SANATATE

Pleci în vacanță? Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare și indigestiile

nbcnews.com

Căldura s-a instalat, ne pregătim de vacanţă, dar atenţia noastră trebuie să fie focusată pe alimentele pe care le consumăm, mai ales că acestea ne pot face mai mult rău decât bine.

Enterocolitele, toxiinfecţiile alimentare şi indigestiile sunt printre cele mai comune probleme digestive cu care te poţi confrunta în concediu, simptomele lor fiind neplăcute. Iată cum le poţi recunoaşte, cum le poţi evita şi la ce ingrediente naturale poţi apela pentru a te bucura pe deplin de zilele tale libere!

Cum se manifestă afecţiunile digestive

Temperaturile ridicate, deseori peste 35 de grade în lunile de vară, favorizează înmulţirea bacteriilor şi virusurilor din mediu, precum şi alterarea alimentelor. Enterocolita acută şi toxiinfecţia alimentară sunt două afecţiuni cauzate în mod direct de consumul preparatelor depozitate în condiţii improprii, preparate termic insuficient şi contaminate cu agenţi patogeni precum virusuri, paraziţi sau bacterii, potrivit csid.ro.

Primele simptome ale toxiinfecţiei alimentare apar la 1-6 ore de la consumarea alimentelor, durează câteva zile şi se manifestă prin diaree, greaţă, vomă, dureri abdominale şi, în unele cazuri, febră. În timpul infecţiei se pierde multă apă din organism, aşadar consumul de lichide este important pentru a preveni deshidratarea.

CITEȘTE ȘI: Sfaturi de neratat înainte de vacanţă: Ce trebuie să faci când ajungi într-o altă ţară

Copiii sunt mai predispuşi la toxiinfecţii alimentare din cauza sistemului imunitar în formare, care nu poate lupta eficient cu patogenii cu care aceştia intră în contact. În funcţie de cauza infecţiei, cei mici pot suferi de afecţiuni precum botulism, toxoplasmoză, listerioză, infecţie cu E. coli, Salmonellaori, Giardia sau Rotavirus.

O altă afecţiune frecventă vara este enterocolita acută, o inflamaţie a mucoaselor intestinului subţire şi a colonului care este cauzată de un agent infecţios precum Salmonella, Escheria coli, enterovirusurile, adenovirusurile sau Giardia lamblia. Principalele simptome sunt diareea, voma, pierderea poftei de mâncare, crampele şi durerile abdominale.

Şi indigestia este o afecţiune frecventă în concediu şi se datorează consumului prea mare de alimente. Căldura din mediu îngreunează procesul de digestie, mâncărurile grele, cu sosuri elaborate şi conţinut mare de grăsimi având un impact negativ asupra tranzitul gastrointestinal. Vacanţele în zone exotice sau cu o climă diferită decât cea de origine pot favoriza apariţia indigestiei deoarece intrăm în contact cu microorganisme diferite de cele cu care suntem obişnuiţi.

Cum poţi avea o digestie uşoară

În general, poţi evita problemele digestive urmând aceşti paşi.

Alege alimente proaspete, din surse sigure. Evită să consumi alimente care nu au fost depozitate în mod corespunzător, la frigider, şi mâncăruri care au fost preparate cu mai mult de 24 de ore în urmă.

Evită consumul alimentelor care se pot altera uşor, precum carne (mai ales peştele crud sau fructele de mare), preparate din carne cu sosuri (tochituri), ouă şi preparate care conţin acest ingredient (ex. maioneză, îngheţată sau prăjituri cu cremă) sau lapte nepasteurizat.

Spală şi curăţă toate alimentele (fructe şi legume) înainte de a le consuma, mai ales dacă nu sunt prelucrate termic. Igiena mâinilor, înainte şi după masă, precum şi folosirea unor tacâmuri şi a veselei curate, sunt două aspecte importante pe care trebuie să le ai în vedere.

CITEȘTE ȘI: Ce mâncăm în vacanță pentru a EVITA toxiinfecțiile alimentare

Acordă o atenţie sporită apei de băut şi celei de uz domestic, mai ales când călătoreşti într-o zonă cu un nivel de trai scăzut. Alege să consumi apă îmbuteliată plată sau minerală şi evită să înghiţi apă de mare, din piscină sau utilizată pentru duş.

Frecventează restaurante şi terase de încredere, cu review-uri pozitive şi care îţi inspiră încredere din punct de vedere igienico-sanitar. Asigură-te că locul în care urmează să iei masa este curat, bine întreţinut, cu personal îngrijit şi cu toalete care pot fi folosite în condiţii bune. Evită mâncarea de tip fast food sau street food deoarece prezintă un risc mai mare de a fi contaminată din cauza condiţiilor în care este preparată.

În perioadele cu temperaturi ridicate se recomandă o alimentaţie uşoară, alcătuită preponderent din fructe şi legume, împreună cu consumul de lichide din belşug.

Include în alimentaţie ingrediente naturale cu rol activ în menţinerea sănătăţii digestive, precum bacteriile benefice sau enzimele digestive. Aceşti compuşi au rol preventiv, crescând rezistenţa organismului la diversi agenţi infecţioşi, având totodată şi rol în restabilirea tranzitului digestiv şi ameliorarea simptomelor neplăcute cauzate de tulburările digestive.

CITEȘTE ȘI: Cele două alimente pe care NU ar trebui să le mănânci niciodată la restaurant

Afecţiunile digestive pot cauza un dezechilibru major la nivelul întregului organism. Pentru a evita dereglările care pot să apară în vacanţă, se pot administra preventiv produse naturale cu bacterii benefice. Acestea menţin flora intestinală şi o pregătesc să lupte cu agenţii infecţioşi cu care intrăm în contact.

Comentarii: