Ne putem păstra creierul sănătos şi funcţional la fel ca muşchii printr-o serie de exerciţii foarte simple, sunt de părere specialiştii. Ce ne propun ei.
Pe măsură ce îmbătrânim, creşte şi riscul deteriorării memoriei. Vestea bună este că putem să facem ceva pentru a încetini acest proces, iar acest ceva nu e din cale afară de dificil.
„Sănătatea creierului include o dietă echilibrată, cu puţine grăsimi, cu puţin colesterol şi bogată în antioxidanţi“, spune, pentru început dr. Robert Bender, director medical la Johnny Orr Memory Center and Healthy Aging Institute, în Des Moines, Iowa, SUA, citat de everydayhealth.com.
Pe lângă o nutriţie bună, exerciţiile fizice regulate promovează sănătatea vasculară, protejând ţesutul cerebral. Evitarea plictiselii este şi ea foarte importantă.
„Creierul vrea să înveţe lucruri noi“, mai spune dr. Bender, adăugând că unii cercetători consideră că oamenii sunt mult mai predispuşi la demenţă atunci când tratează cu indiferenţă lucrurile din jurul lor. „Atunci când creierul este pasiv, se manifestă o tendinţă de atrofiere“, potrivit acestuia.
Din acest motiv, sedentarismul şi activităţile pasive – precum statul în faţa televizorului ore în şir, în fiecare zi – poate fi în detrimentul sănătăţii creierului, pe termen lung.
Exerciţii noi şi provocatoare
Pe lângă dieta sănătoasă şi exerciţiile fizice regulate, există modalităţi de a oferi creierului propriul antrenament şi propria rutină fără a ne goli portofelul. Şi deşi se vorbeşte mult despre cum poate ajuta tehnologia modernă creierul, se pare că reţeta nu funcţionează pentru adulţii în vârstă.
Potrivit unei cercetări publicate în 2014 în revista australiană PLOS Medicine, cercetătorii au analizat datele a 52 de studii diferite referitoare la antrenamentul cognitiv asistat de computer care includeau 4.885 de participanţi şi au ajuns la concluzia că jocurile nu sunt deosebit de eficiente în îmbunătăţirea performanţei creierului.
Experţii recomandă mai degrabă antrenarea creierului prin activităţi care ţin de lumea reală, nu de cea virtuală. Exerciţiile care întăresc funcţionarea creierului sunt cele provocatoare şi care oferă noutate.
„Aproape orice sugestie prostească poate funcţiona“, dă asigurări dr. David Eagleman, expert în neuroştiinţe şi profesor asistent la Baylor College of Medicine, în Houston, Texas. „Condusul către casă pe un alt traseu, perierea dinţilor cu cealaltă mână. Creierul funcţionează prin asocieri, ceea ce explică de ce ne este mai uşor să memorăm versurile unui cântec şi redăm mai greu versurile dacă melodia lipseşte, aşadar cu cât sunt implicate mai multe simţuri, cu atât mai bine. “
Zece exerciţii din realitatea imediată care funcţionează
Ziarul de dimineaţă este un mod minunat de începere a antrenamentului. „Jocurile simple precum Sudoku şi cele care implică cuvinte sunt foarte bune, la fel ca şi benzile desenate în care sunteţi provocaţi să găsiţi lucruri diferite de la o imagine la alta, este de părere dr. John E. Morley, director al Diviziei de medicină geriatrică de la Universitatea St. Louis, autorul volumului „Ştiinţa de a rămâne tânăr“.
CITEȘTE ȘI: Încă un MIT spulberat: Gestul prin care părinţii contribuie decisiv la dezvoltarea creierului bebeluşului
În plus faţă de jocurile de cuvinte, dr. Morley recomandă următoarele exerciţii de îmbunătăţire a abilităţilor mintale:
1.Testaţi-vă memoria
Faceţi o listă cu articole care trebuie cumpărate de la magazin, lucruri de făcut sau orice altceva vă vine în minte şi memoraţi-o. După o oră sau două verificaţi cu ce aţi rămas, ce vă mai aduceţi aminte. Puneţi pe listă articole cât mai provocatoare posibil pentru o stimulare mental mai mare.
2.Faceţi loc muzicii
Învăţaţi să cântaţi la un instrument muzical sau alăturaţi-vă unui cor. Studiile au arătat că învăţarea a ceva nou şi complex pe o perioadă lungă este ideală pentru creierul care îmbătrâneşte.
3.Rezolvaţi mintal exerciţii de matematică
Găsiţi soluţiile problemelor sau exerciţiilor fără a utilize creionul, hârtia sau computerul. Şi pentru a face lucrurile şi mai dificile încercaţi să faceţi asta în timp ce mergeţi pe stradă.
4.Luaţi lecţii de bucătăreală
Învăţaţi noi reţete. Gătitul implică mai multe simţuri – mirosul, pipăitul, vederea şi gustul, care implică diferite zone ale creierului.
5.Învăţaţi o limbă străină
Ascultarea şi cititul implicate în această activitate stimulează creierul. Şi mai mult decât atât, vocabularul bogat reduce riscul de declin mental.
6.Vizualizaţi cuvintele
Silabisiţi cuvintele şi încercaţi să găsiţi noi cuvinte care încep şi se încheie cu aceleaşi două litere.
7.Desenaţi o hartă din memorie
După ce vă întoarceţi acasă dintr-o vizită într-un loc nou, încercaţi să desenaţi o hartă a zonei. Repetaţi exerciţiul de fiecare dată când ajungeţi într-un loc nou.
CITEȘTE ȘI: Somnul, cel mai bun medicament împotriva durerii. Ce se întâmplă în creier când nu dormim suficient
8.Provocaţi-vă gustul!
Când mâncaţi, încercaţi să ghiciţi ingredientele din mâncare, incluisv condiemntele cele mai subtile sau plantele aromate.
9.Îmbunătăţiţi abilităţile mână/ochi
Implicaţi-vă într-un nou hobbt care presupune abilităţi motorii de fineţe, precum tricotatul, desenatul, pictatul sau asamblatul unui puzzle.
10.Învăţaţi un sport nou – yoga, golf sau tenis
În acest fel, mintea şi corpul vor fi deopotrivă stimulate. Curând oamenii vor înţelege că pot lua măsuri care să le păstreze creierul sănătos, la fel cum pot lua măsuri pentru prevenirea bolilor cardiace, este speranţa specialistului.
Comentarii: