REVIEW

[P]MMA – detalii, reguli și ghid pariuri

Unul dintre sporturile de contact care a luat amploare în ultima vreme și în România îl reprezintă MMA, în traducere liberă, artele marțiale mixte. MMA combină tehnici din diverse discipline de luptă, precum ju-jitsu, judo, box și kickboxing.

MMA își are originile în China și Grecia antică, în era modernă fiind dezvoltat în Brazilia la începutul secolului XX. Debutul oficial al MMA-ului modern a avut loc în 1993, în timpul primei gale UFC (Ultimate Fighting Championship) din Denver. În prezent, cei mai buni luptători din UFC câștigă chiar și milioane de lire pentru o singură luptă. Și nu doar luptătorii, ci și luptătoarele, fiindcă și în MMA există lupte feminine, nu doar masculine.

Reguli MMA

MMA este un sport care necesită o pregătire complexă, atât fizică, dar și tehnică. În MMA există 9 categorii de greutate: de la muscă la supergrea. Mănușile sunt obligatorii, pentru protejarea mâinilor luptătorilor. Luptătorii MMA folosesc tehnici de luptă în picioare și la sol.
Un luptător poate câștiga lupta prin 4 modalități:

  • Knockout – adversarul nu poate continua lupta.
  • Knockout tehnic – Arbitrul/medicul oprește lupta din cauza unei accidentări.
  • Submission – Adversarul cedează din cauza unei poziții de sufocare sau răsucire a membrelor.
  • Aruncarea prosopului – Lupta poate fi oprită de echipa adversarului dacă acesta nu mai poate continua din motive de sănătate.

Spre deosebire de karate sau taekwondo, în MMA nu se acordă puncte decât dacă lupta durează mult. Scopul este acela de a-l forța pe adversar să își recunoască înfrângerea. Luptele au loc într-un ring cu opt laturi, denumit Octagon.
Fiecare luptă UFC se desfășoară pe parcursul a 5 runde, fiecare rundă durând maxim 5 minute. Dacă după 5 runde niciunul dintre luptători nu a obținut victoria prin forță, câștigătorul meciului este declarat prin decizie a arbitrilor.

Istoria MMA în România

În România, competițiile de MMA, mai mult sau mai puțin clandestine, datează din 1987. Pe atunci însă regulile nu erau bine definite, echipamentele pentru protecția jucătorilor fiind aproape inexistente. Prima competiție oficială de MMA organizată în România, transmisă și la TV, a avut loc în 2002. Prin competiție oficială se înțelege că luptătorii participanți erau legitimați oficial într-o federație.
Începând cu anul 2008 lucrurile au evoluat în România în ceea ce privește artele marțiale mixte. A apărut MMA-ul pentru amatori, cu regulamente de concurs standardizate pentru MMA amatori. Revenind în zilele noastre, cea mai cunoscută și urmărită gală din România este RXF (Real Xtreme Fighting). Aici participă luptători profesioniști, însă poți întâlni și persoane cunoscute din viața mondenă.

Ghid pariuri MMA

Majoritatea evenimentelor MMA majore, cum ar fi o gală UFC, includ mai multe lupte, așa că sunt mai multe meciuri pe care se pot plasa pariuri. Grație ascensiunii acestui sport de contact, din ce în ce mai multe agenții de pariuri online au inclus secțiune MMA în ofertă.

Cel mai popular tip de pariu este cel pe câștigătorul unui meci. O altă alegere populară o reprezintă parierea pe numărul de runde. Aici se oferă o limită prestabilită, scopul fiind acela de a prezice dacă se vor disputa mai multe sau mai puține runde decât limita prestabilită. Spre exemplu, dacă limita este de 3.5 runde, pariul pe „Over 3.5 runde” va fi câștigător dacă se vor desfășura cel puțin 4 runde. De asemenea, pariul pe „Under 3.5 runde” va fi câștigător dacă vor avea loc cel mult 3 runde.

UFC organizează aproape în fiecare lună evenimente importante. Acestea sunt prezentate sub denumiri precum „UFC 235”. Evenimentele UFC numerotate sunt cele mai mari și atrag cel mai numeros public.

Majoritatea evenimentelor numerotate au loc în SUA, fiind mai dificil de urmărit în direct de publicul român, deoarece se desfășoară pe timpul nopții. Totuși, cel mai important eveniment al galei este plasat ultimul, urmând a începe la o oră ceva mai accesibilă pentru noi.

Comentarii: