NUTRITIE REVIEW SANATATE

Poate că pare neverosimil, dar grăsimile ajută la dietă! Specialiştii vă explică de ce şi unde le găsiţi

Foto: Pinterest.com

Dacă ieri am vorbit despre grăsimile trans, adică rele, care ne îngraşă şi, mai grav, ne îmbolnăvesc, astăzi m-am gândit să povestim puţin despre grăsimile sănătoase. Pentru că da, există şi aşa ceva, iar medicii chiar ne încurajează să le consumăm constant. Chiar şi pe timpul dietelor, pentru că regimul în sine înseamnă un stil de viaţă sănătos care presupune mişcarea fizică şi o alimentaţie echilibrată. Dacă ştim cum mâncăm corect, obţinem exact ceea ce ne dorim, iar grăsimile sănătoase joacă un rol important.

Astfel, specialiştii susţin că un procent de 20-30% din aportul de calorii zilnice ar trebui să fie reprezentat de cel provenit din grăsimi. Iar cele din categoria Omega 3 şi Omega 6 au numeroase beneficii pentru organism, scrie portalul „Ce se întâmplă, doctore?”. Iată care sunt acestea:

  • Reprezintă o sursă de energie importantă;
  • Contribuie la menţinerea echilibrului hormonal;
  • Asigură asimilarea corespunzătoare a vitaminelor solubile A, D, E şi K;
  • Oferă organismului doi acizi graşi esenţiali pentru buna sa funcţionare: acidul linoleic (ALA) şi cel linolenic (GLA).
  • Ajută la reglarea nivelului de colesterol bun în organism;
  • Sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, întrucat contribuie la menţinerea sănătăţii inimii;
  • Ajută organismul să îşi menţină temperatura optimă;
  • Reduc riscul de apariţie a afecţiunilor neurodegenerative precum Parkinson şi Alzheimer;
  • Contribuie la dezvoltarea fătului, în timpul sarcinii;
  • Stimulează producerea celulelor cu rol de aparare a organismului.

Citeşte şi: NU consuma oțet de mere dacă iei aceste medicamente

Ce să mâncaţi, ca să le consumaţi

E simplu şi multe dintre aceste alimente, fructe, legume sau seminţe le consumaţi doar pentru gust, fără să aveţi habar de minunile pe care le fac ele în organism. De exemplu, exoticul avocado a devenit o prezenţă tot mai apreciată în meniul zilnic, fie consumat în salate, fie mixate ca eventuale sosuri pentru creveţi sau tortillas. Seminţele de in, nucile, fisticul şi alunele de pădure se numără şi ele printre alimentele bogate în grăsimi bune, grăsimi pe care le puteţi lua şi din peşte. În top sunt somonul, păstravul, heringul şi macroul, în special peşte oceanic.

Care sunt grăsimile benefice pentru organism? Specialiştii ne spun că e vorba despre cele nesaturate mononesaturate şi polinesaturate.

Grăsimile mononesaturate reprezintă o sursă bogata de vitamina E şi reduc riscul de dezvoltare a afecţiunilor cardiovasculare. Le găsim în măsline, avocado, seminţe crude de susan şi dovleac, ulei de măsline, nuci, fructe oleaginoase.

Grăsimile polinesaturate contribuie la reducerea trigliceridelor şi a colesterolului din organism şi se regăsesc în principal in uleiurile vegetale precum cel de măsline sau în peştele gras precum somonul, păstravul, tonul sau macroul, mai scrie site-ul csid.ro.

sursa: csid.ro

Comentarii: