Un stetoscop, o manseta si o pompita erau folosite pentru a masura tensiunea arteriala, insa acum aparatele digitale cu senzori si display au inlocuit acele aparate vechi.
Pentru o citire corecta, este bine sa fiti asezat cu spatele sprijinit si picioarele neincrucisate cu cel putin 5 minute inainte de test.
Daca purtati maneca lunga la momentul testului, aceasta trebuie ridicata, astfel incat manseta aparatului sa fie pozitionata pe partea superioara a bratului. In timpul testului incercati sa fiti relaxat, recomanda doc.ro.
Unul din brate trebuie sa fie la nivelul inimii, iar manseta sa fie pozitionata in partea superioara – bratul trebuie sa fie sprijinit in aceasta pozitie pe o pernuta sau pe bratul scaunului.
Manseta este umflata cu aer pentru a restrictiona sangele sa intre in brat – acest lucru poate fi inconfortabil, dar dureaza doar cateva secunde.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile unice ale muşeţelului: Alungă migrenele şi alte afecţiuni neplăcute
Presiunea din manseta este eliberata treptat, iar senzorul preia vibratia din artere – doctorul va folosi stetoscopul pentru a detecta aceste vibratii in cazul in care presiunea este masurata manual.
Presiunea din manseta este inregistrata in doua puncte, indata ce sangele incepe sa curga prin venele bratului – aceste masuratori sunt folosite pentru a citi tensiunea arteriala totala.
Iata cateva recomandari pentru situatiile in care vrei sa masori la tine acasa tensiunea arteriala, folosind un dispozitiv electronic.
Nu fuma, nu consuma bauturi cofeinizate si nu fa efort sau exercitii fizice cu 30 de minute inainte de a-ti masura tensiunea arteriala. Goleste-ti vezica si asigura-te ca cel putin 5 minute stai linistit, in tacere, odihnindu-te inainte de a masura presiunea din artere.
CITEȘTE ȘI: Castraveţii, aliat de nădejde împotriva cancerului: Cum să-i foloseşti eficient
Stai cu spatele drept si sprijinit (de un scaun, de preferat, si nu de o canapea). Picioarele ar trebui sa stea drepte, pe podea. Nu sta picior peste picior.
Este important sa masori valorile tensiunii arteriale la acelasi moment, in fiecare zi, cum ar fi, de exemplu, dimineata si seara.
Cel mai bine este sa masori tensiunea zilnic, insa chiar si asa, ideal ar fi sa incepi sa masori tensiunea la 2 saptamani dupa ce medicul ti-a facut o schimbare in planul de tratament si in timpul saptamanaii, inainte de urmatoarea vizita la cabinetul medicului tau.
De fiecare data cand iti masori tensiunea arteriala, ia in considerare doua sau trei valori masurate, la o distanta de 1 minut, si noteaza-ti rezultatele obtinute, folosind un tabel. Daca tensiometrul tau are o memorie a sa, aceasta va stoca valorile tensiunii tale arteriale, asa ca il poti lua cu tine la urmatoarele vizite pe care le faci la medicul tau.
Stii deja ca atunci cand trebuie sa iti iei tensiunea, manseta trebuie asezata direct pe brat, dupa ce ti-ai suflecat manecile, si nu peste haine.