SANATATE

Pocnitul oaselor de la mână: Când ar fi acest lucru un motiv de îngrijorare

health.harvard.edu

Nu există persoană care nu-şi fi auzit oasele pocnind, trosnind sau scoţând zgomote, unele mai ciudate decât altele, dar de cele mai multe ori inofensive. De regulă se întâmplă asta când ne ridicăm din pat sau de pe scaun, unde am stat aşezaţi o perioadă mai lungă, dar sunt situaţii când zgomotele apar şi fără o cauză anume sau când noi, prin propriile acţiuni, determinăm apariţia acestora, prin pocnirea degetelor, de exemplu.

Dar de ce oare scot articulaţiile aceste zgomote, care este mecanismul? Şi este un lucru rău? Dar dacă ne pocnim voluntar degetele, e adevărat că vom face artrită, aşa cum ne spuneau părinţii noştri?

Aflăm răspunsurile la toate aceste întrebări în rândurile de mai jos.

De ce pocnesc oasele?

Sunetul acela specific de oase care pocnesc este datorat tendoanelor care se suprapun peste os/articulaţie. Atunci când o articulaţie îşi mişcă poziţia, tendonul urmează acelaşi curs, însă uneori „poate da rateuri” de câţiva milimetri, ceea ce favorizează apariţia pocniturilor.

Aceste zgomote nu sunt însă un motiv de îngrijorare, chiar dacă sunt puternice sau mai puţin sesizabile, frecvente sau mai rar întâlnite.

Acelaşi sunet deranjant poate apărea atunci când ne ridicăm de pe scaun, în special la nivelul genunchilor, dar şi pe măsură ce îmbătrânim, deoarece muşchii îşi pierd treptat elasticitatea şi forţa, iar tendoanele devin mai ţepene.

CITEȘTE ȘI: Oboseală, mâini și picioare reci, dureri în piept: Carența care îți dă corpul peste cap

Când ne îngrijorăm din cauza zgomotelor produse de articulaţii?

Zgomotele produse de articulaţii pot surveni şi pe fondul instalării osteoartritei, o afecţiune care constă în degradarea treptată a cartilajului articular, ţesut care acoperă suprafaţa unui os şi care ajută la reducerea frecării.

Odată distrus cartilajul articular, practic se freacă os pe os, iar asta duce la apariţia zgomotelor, pocniturilor, care pot fi uneori însoţite de durere, senzaţie de înţepenire şi mobilitate redusă.

La nivel mondial, peste 50% din populaţie se confruntă cu osteoartrită după vârsta de 65 de ani.

Factorii genetici, sexul, vârsta, greutatea corporală şi diferitele traumatisme pot contribui la apariţia acestei boli degenerative a articulaţiilor.

Pocnitul voluntar al degetelor duce sau nu la artrită?

Cu siguranţă ţi-au spus şi ţie părinţii în copilărie „să nu-ţi mai pocneşti degetele, că o să faci artrită!” Dar cât adevăr este în acest avertisment?

Mai multe studii au fost efectuate în acest sens şi toate au indicat acelaşi lucru: nu există nicio legătură între artrită şi pocnitul voluntar al degetelor, relatează csid.ro.

CITEȘTE ȘI: Ţi se umflă des mâinile? Ce afecţiuni se manifestă în acest fel şi cum le tratezi

Un cercetător a fost atât de intrigat de această ipoteză încât a făcut experimentul pe propria piele – sau pe propriile articulaţii, ca să rămânem la temă. El şi-a pocnit voluntar degetele de la o mână timp de 60 de ani. Rezultatele imagistice realizate la finalul experimentului au indicat că nici un dintre mâinile bărbatului nu prezenta semne de artrită.

Aşadar, deşi ideea persistă de generaţii, iată că adevărul este altul, şi anume că pocnitul degetelor nu are niciun efect negativ, dar nici nu prezintă vreun beneficiu… poate doar satisfacţia că ai reuşit să-ţi pocneşti toate degetele.

Comentarii: