Dacă îţi doreşti să mănânci sănătos şi încerci să eviţi pe cât posibilul zahărul este posibil să cauţi variante pentru a-l înlocui atunci când îţi este poftă de dulce. Există o mulţime de variante care te pot ajuta. Despre unele dintre ele ai ştiut cu siguranţă, dar poate nu ai avut idee despre modul în care să le foloseşti pentru a fi mai eficiente, scrie greatist.com,
Mierea
Încă din antichitate, mierea a fost aliment şi remediu. Este posibil să fie primul substitut pentru zahăr care îţi vine în minte şi pe bună dreptate. Pe lângă zaharurile naturale, mierea îţi mai aduce vitamine, minerale şi aminoacizi, ceea ce reprezintă un beneficiu în plus pentru organism.
CITEȘTE ȘI: Sursele alimentare de PROBIOTICE mai puțin cunoscute
Cel mai bun mod de a o încorpora în diverse preparate este să o topeşti la bain marie dacă s-a zaharisit. Poţi folosi miere nu doar la deserturi, ci şi la sosuri pentru salate sau ca marinadă pentru carne. Pusă în blender cu fructe şi legume, mierea va da textură şi dulceaţă unor smoothie care îţi pot fi gustare sau mic-dejun.
Pentru că mierea este mai dulce decât zahărul este bine să înjumătăţiţi cantitatea. 250 g zahăr pot fi înlocuite cu 100-125 g miere fără ca preparatul final să aibă de suferit.
Ceapa
Pentru a scoate la iveală toate zaharurile din ceapă cel mai bine este să o caramelizezi cu ulei sau cu unt, sare şi un pic de piper. Ai grijă să amesteci din când în când pentru a nu o arde. Apoi poate fi folosită pentru burgeri, sandviciuri, omletă, paste sau sosuri.
CITEȘTE ȘI: Lucruri pe care NU trebuie să le faci în sala de sport, dar cu siguranță le faci…
Lapte
Laptele este cea mai potrivită variantă pentru a îndulci cafeaua fără a adăuga zahăr. Utilizarea lui cu acest scop nu se opreşte doar aici. Îl poţi folosi în deserturi sau alte copturi, sosuri, supe sau tocăniţe.
Sfecla
Pe lângă zaharurile naturale, sfecla mai conţine şi vitamina B, potasiu, cupru şi fier. Este extrem de versatilă în bucătărie, aşa că poate fi folosită atât la salate, supe, smoothie, deserturi. Nu doar că îndulcelte preparatele, dar le dă şi o culoare apetisantă, astfel că nu mai trebuie să foloseşti alte ingrediente artificiale.
Banane
Bananele sunt fructe extrem de versatile din punct de vedere al modului de preparare. De asemenea, sunt bogate în potasiu, vitamina C şi fibre. Dacă le adaugi la smoothie-uri îţi vor da energia de care ai nevoie dimineaţa. Ceea ce poate nu ştiai este că pot înlocui zahărul în diverse reţete de prăjituri. În acest caz este bine să foloseşti banane foarte coapte. Dacă nu sunt suficient de coapte, le poţi pune la cuptor la 150 grade Celsius. Le laşi până coaja devine maronie şi apoi le poţi utiliza. Sunt excelente în aluatul de clătite, brioşe, pâine, îngheţată sau biscuiţi.
CITEȘTE ȘI: Avertismentul pe care nu trebuie să-l ignori: De ce nu este bine să porţi verigheta pe degetul mijlociu!
Sare
Pare puţin ciudat, dar sarea chiar este de ajutor. După cum ai observat, toate reţetele de deserturi cer un praf de sare şi acest lucru se întâmplă pentru că scoate în evidenţă gustul dulce natural. Un praf de sare este suficient dacă pregăteşti deserturi cu fructe.
Sos de mere
Sosul de mere este ingredientul ieftin şi bun pe care îl cauţi atunci când ai nevoie să îndulceşti un desert şi nu vrei să foloseşti zahăr. Utilizarea lui nu se opreşte aici. Poate fi utilizat şi pentru fripturi sau pentru a da mai multă savoare unui iaurt simplu.
CITEȘTE ȘI: Cel mic are mereu nasul înfundat? Cum să-l scapi de această neplăcere
Pentru a înlocui zahărul cu sos de mere în reţetele de deserturi subtituţia de face 1:1 însă este nevoie de puţină atenţie la celălalte ingrediente lichide pentru ca la final compoziţia să aibă textura dorită.
Scorţişoara
Scorţişoara este unul dintre cele mai folosite condimente pentru deserturi. Mai poţi folosi nucşoară, all spice, anason stelat, fenicul, cardamon. Cu ajutorul lor, papilele gustative vor detecta mai uşor dulceaţa naturală a celorlalte ingrediente ale deserturilor. Le poţi pune chiar şi în cafea, iaurt sau alte preparate pe care vrei să le îndulceşti. Beneficiile sunt mult mai mari având în vedere că în condimente sunt şi uleiuri esenţiale, minerale, antioxidanţi.
Vanilie
Cu ajutorul vaniliei se pot îndulci în mod natural o mulţime de preparate. Cea mai bună alegere o reprezintă păstaia de vanilie, dar poţi folosi şi extract. Totuşi, oricare variantă ai alege ai grijă să nu conţină zahăr adăugat. În mod normal, reţetele care cer vanilie sunt cele de deserturi, însă o poţi adăuga, în cantităţi mici, şi în risotto, supă de linte, legume la cuptor sau sosuri pentru paste.
Sirop de arţar pur
Atunci când cumperi sirop de arţar este bine să citeşti cu atenţie eticheta pentru că este o diferenţă între cel pur şi cel cu aromă de arţar. Cele din urmă sunt mult mai ieftine şi conţin zahăr şi alte ingrediente pe care tu vrei să le eviţi.
CITEȘTE ȘI: Ce TIPURI de OUĂ trebuie neapărat să încerci
Siropul de arţar pur poate fi folosit pentru a îndulci cerealele, iaurtul, smoothie-urile, chiar şi cafeaua. De asemenea, se potriveşte perfect cu baconul sau cu anumite sortimente de cârnaţi, cu somonul pe grătar sau cu puiul la cuptor. Dacă vrei să faci mai apetisante legumele la cuptor, picură puţin sirop de arţar pur peste ele.
Atunci când faci deserturi, înlocuieşte fiecare cană de zahăr cu ¾ de sirop de arţat. Aşteaptă-te ca preparatele să fie mai închise la culoare din cauza faptului că siropul de arţat este maro foarte închis.
Morcovi
Nu vei adăuga morcovi în cafea pentru a o îndulci, însă trebuie să îi iei în considerare pentru alte preparate. Pot fi utilizaţi pentru a spori dulceaţa oricăror sosuri, preparate pe bază de legume, supe, ciorbe. Nu ezita să îi pui nici în prăjituri, brioşe sau biscuiţi. Cel mai bine se potrivesc cu nucile şi fructele uscate.
CITEȘTE ȘI: Cum să-ți accelerezi ARDERILE după masă, pentru a NU lua în greutate
Suc şi piure de fructe
Sucurile şi piureurile de fructe pot fi utilizate pentru a îndulci micul dejun: cu cereale, iaurt, smoothie sau ca atare. În unele deserturi pot înlocui chiar şi zahărul. O cană de zahăr va fi înlocuită cu jumătate de cană de piure de fructe.
Curmale
Curmalele pot fi folosite pentru biscuiţi, bomboane, batoane proteice, smoothie sau chiar pentru a îngroşa anumite sosuri.
Curmalele proaspete pot fi fierte până când obţii o reducţie pe care apoi o foloseşti pentru a îndulci ce preparate vrei. O cană de zahăr va fi substituită cu 2/3 de cană de suc sirop de curmale.
Comentarii: