X

Porți bijuterii de aur zilnic? Avertismentul Comisiei Europene asupra PERICOLULUI ascuns din acest metal

Experții Comisiei Europene au descoperit recent că metalul folosit în special în lipirea bijuteriilor, cadmiul, afectează rinichii, plămânii și ficatul.

Cadmiul a fost descoperit de chimistul de naţionalitate germană Friedrich Stromeyer în oraşul Göttingen, Germania, în anul 1817, în timp ce acesta studia compuşii zincului pentru a obţine carbonat de zinc farmaceutic. El a observat că în loc să rezulte, ca de obicei soluţii incolore, soluţiile obţinute aveau o culoare galbenă. La început a crezut că acestea sunt impurificate cu fier sau arsen, dar mai târziu, a constatat că se afla în faţa unui element nou. Acest metal, descoperit de Friedrich Stromeyer în vaporii unui amestec de funingine şi de oxid de zinc, a fost un amestec „preparat“ într-un cuptor. El a numit elementul cadmiu după „kadmeia“, numele grecesc de calamină sau carbonat de zinc.

Denumirea cadmiului îşi are rădăcinile în latinescul „cadmia“ care înseamnă calamina de zinc şi în grecescul „Kadmeia“ care înseamnă pământ din Cadmeia, descoperit pentru prima dată în apropierea Tebei, oraş fondat de prinţul fenician Cadmus.

CITEŞTE ŞI: Horoscop luna MAI 2017: suflu nou, elan și forță, dar ne expune și la pericole

Cadmiul a fost folosit pentru prima dată în pictură în anul 1907, în Germania, iar timp de 100 de ani, Germania a fost singurul producător important de cadmiu.

”Smartphone-urile NU VOR MAI EXISTA”, previziunea fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg

Descoperire uriaşă despre bere. Cine a produs-o prima dată şi ce ingrediente speciale avea

Cadmiul este inclus pe lista substanțelor cancerigene și a fost interzis de Uniunea Europeană încă din anul 2011.

Foto: Pinterest.com

Primii afectaţi sunt lucrătorii, dar nu scapă nici proprietarul podoabelor. Specialiştii au descoperit că acest metal devine nociv în contact cu pielea. Acest metal se acumulează în corp pe parcursul vieţii şi poate afecta ficatul, rinichii şi oasele, fiind încadrat în categoria substanţelor cancerigene.

TRUCURI simple pentru a scăpa de INDIGESTIE

Mâncarea care te oboseşte! Vezi TOPUL alimentele care te lasă fără energie

„Cadmiul coboară semnificativ punctul de topire al aliajului. La topirea aliajului de lipitură ar putea să se formeze oxizii de cadmiu care ar putea să se depună pe diferite organe”, explică Heinz Karl, maistru bijutier.

Din cele 92 de bijuterii cu cadmiu pe care le-au analizat toxicologii de la Spitalul „Hartford” din SUA, două ar expune copiii la o doză de 100 de ori mai mare decât cea stabilită ca limită maximă. Iar dacă bijuteria cu cadmiu este zgâriată sau ruptă, cum se întâmplă deseori atunci când copiii se joacă cu ea, expunerea este de 30 de ori mai mare, atenţionează specialiştii americani.

Cafeaua fără cofeină stimulează memoria/ STUDIU

Câte zile poţi păstra VINUL după ce l-ai DESFĂCUT

Așadar, femeile ar trebui să fie atente atât la bijuteriile vechi care au fost duse la reparat, cât și la cele noi, cu diverse monturi. Nu în ultimul rând, evitați să cumpăraţi bijuterii dacă nu au etichetă sau dacă vânzătorul nu vă poate oferi informaţii privind metalele din care sunt confecţionate.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro