NUTRITIE SANATATE

Postul Paștelui: De ce trebuie să ții cont pentru a nu agrava afecțiunile deja existente

Postul Paștelui: De ce trebuie să ții cont pentru a nu agrava afecțiunile deja existente. Postul Paștelui este una dintre cele mai importante perioade din calendarul creștin ortodox și catolic, fiind o perioadă de pregătire spirituală înainte de sărbătoarea Învierii Domnului.

Perioada de post înaintea Paștelui este cunoscută sub numele de „Postul Mare” și începe în prima zi de luni după Lăsata Secului și durează până în Sâmbăta Mare, în ajunul Învierii Domnului.

Postul Paștelui: De ce trebuie să ții cont pentru a nu agrava afecțiunile deja existente – medicul Tudor Ciuhodaru

„Riscuri: Postul ţinut cu stricteţe, fără a ține cont de condițiile individuale, poate favoriza, declanșa sau complica evoluţia diferitelor stări patologice preexistente.

CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic avertizează: Alimentul consumat mai ales în postul Paștelui care provoacă dezechilibre hormonale grave

Uzuale sunt stările lipotimice şi spasmofiliile apărute după o perioadă de restricţie alimentară severă, eventual asociate anumitor stări fiziologice.

Există şi riscul ca alimentaţia bogată caloric să creeze, în special doamnelor şi domnişoarelor, probleme, după această perioadă.

Costul crescut al unui regim alimentar adecvat în perioada postului poate crea multe alte probleme.

Concret – un regim alimentar echilibrat – trebuie să respecte 5 lucruri esențiale:

  • să includă proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminţe, precum şi vitamine, obţinute în principal din fructe şi legume proaspete;
  • să fie adaptat caloric la necesităţile organismului, crescut dacă este efort fizic intens sau sarcină;
  • să nu depăşească necesitățile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate în calorii (ciocolată, dulceaţă, nuci, fasole);
  • să ţină cont de afecţiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
  • să respecte orarul de masă pentru a evita hipoglicemiile.

Rețineți:

Cea mai ieftină şi uzuală opţiune este consumul de alimente pe bază de carbohidraţi: cartofi, paste, pâine, derivate din porumb.

CITEȘTE ȘI: Nutriționiștii recomandă: Alimentele care asigură nutrienții necesari în Postul Paștelui

Produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală (pate vegetal, soia, caşcaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt şi ele la mare căutare în această perioadă dar sunt mult mai scumpe.

Recomandăm un regim alimentar care să ţină cont de vârstă, activitate fizică, status fiziologic şi afecţiuni preexistente, consultând eventual şi un nutriţionist, astfel încât să nu ajungeţi la spital”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe pagina sa de Facebook.

Comentarii: