Inspiraţia vine în cele mai neaşteptate momente. Dar ce-ar fi dacă ai putea-o invoca? Pe Friedrich Schiller, poetul secolului XVIII, mirosul de mere putrede îl făcea să-şi scrie capodoperele. Deşi geniul creativ nu poate fi forţat, există câteva moduri de a-ţi impulsiona creativitatea, notează „Huffington Post“.
Foloseşte-ţi nasul!
Poate că Schiller a avut o idee bună. Când simţi că nu-ţi mai funcţionează mintea, nasul îţi poate fi de ajutor. Un studiu a descoperit că cei care se expun mirosului de rozmarin se pot concentra mai bine. De asemenea, mirosul de scorţişoară şi vanilie pare să mărească creativitatea.
CITEȘTE ȘI: Verdictul psihologilor: Oamenii cei mai proști cred despre ei înșiși că sunt cei mai deștepți
Fă ceva incredibil de monoton
Poate că-ţi înjuri serviciul că este prea plictisitor, dar e posibil ca el să fie locul potrivit pentru ideile geniale. Sarcinile plictisitoare şi repetitive (gândeşte-te la liniile de asamblare din fabrici) lasă mintea liberă. Cercetătorii speculează că repetiţia şi mintea neocupată măresc gândirea creativă. Chiar dacă slujba te solicită complet, poţi beneficia de pe urma monotoniei impusă de ea. De exemplu, Gregor Mendel, fondatorul geneticii, obişnuia să numere boabe de mazăre sau albine pentru a-şi elibera mintea şi a fi în stare să se concentreze mai bine.
Opreşte televizorul
Deşi ne simţim (poate) inspiraţi atunci când urmărim ceva ce nu ne solicită mintea, studiile au demonstrat că acest lucru nu ne impulsionează creativitatea. Emisiunile estivale (de exemplu) ne fac mai proşti, aşa au demonstrat cercetătorii. Urmărirea sau parcurgerea unei anumite acţiuni va stimula gânduri sau comportamente asemănătoare acţiunii urmărite. Însă nu este o veste complet proastă. Comportamentul opus garantează acelaşi rezultat. Deci, urmărirea (sau lecturarea) unei acţiuni inteligente, creative, poate avea un impact pozitiv asupra comportamentului tău. Aşadar, citeşte o cartea pretenţioasă, urmăreşte un film psihologic şi descoperă cum mintea ta începe să gândească mai repede.
CITEȘTE ȘI: Hobby-urile care te fac mai deștept /STUDIU
Ţine mereu un creion la îndemână
„Cele mai bune idei ne vin la baie“, este o frază pe care am auzit-o cu toţii, şi unii chiar am probat-o. Din nefericire, pierdem timpul cu uscarea cu prosopul după duş sau cu clătitul mâinilor şi ideile bune ne scapă. Un creion şi un carneţel rezistent la apă sau chiar scrisul cu degetul pe oglinda aburită ne feresc de uitarea ideilor bune.
Scrie de mână
Folosirea deliberată a unui stilou sau pix atunci când vrei să fii creativ este o idee foarte bună. O frază are mult mai multe şanse la viaţă (sau la geniu) dacă este scrisă cu cerneală. Pe ecranul calculatorului butonul de ştergere este mult mai la îndemână şi, ceea ce poate fi o scânteie de geniu, pe moment poate să pară o idioţenie şi tasta „delete“ să intre în acţiune. O foaie de hârtie şi un stilou face fraza mult mai greu de şters, dându-ţi timp pentru a-i descoperi genialitatea.
Mai mult decât atât, „scrisul de mână stimulează o porţiune mult mai mare a creierului şi a regiunilor sale decât tastatul la calculator“, spune Virginia Beringer, profesor de psihologie educaţionale la Universitatea din Washington, SUA.
Comentarii: