SANATATE

Poți face diabet din cauza consumului de dulciuri? Ce spun specialiștii

nbcnews.com

Poți face diabet din cauza consumului de dulciuri? Ce spun specialiștii. Consumul regulat de zahăr duce la diabet – mulți oameni știu acest lucru din copilărie. Dar este oare chiar așa?

„Trebuie să se înțeleagă că cuvântul «zahăr» a fost adăugat la denumirea acestei boli tocmai în medicina vorbitoare de limbă rusă”, spune endocrinologul Pavel Baranov.

„Numele diabetului în latină este Diabetes mellitus. Există trei tipuri – tipul 1 (T1DM), tipul 2 (T2DM) și diabetul gestațional (GDM). Există și diabet insipid – o patologie complet diferită, care în medicina de limbă rusă se numește „diabet insipid”. Aceasta nu are nimic de-a face cu metabolismul carbohidraților”, adaugă expertul.

CITEȘTE ȘI: Ceaiurile cu efect antiinflamator: Luptă împotriva diabetului și protejează inima

Poți face diabet din cauza consumului de dulciuri?

„Dacă se consumă zilnic alimente care conțin zahăr”, spune endocrinologul, „atunci sunt posibile două scenarii: Cu un consum moderat, care nu crește procentul de grăsime corporală, insulina va continua să funcționeze eficient. Cu un consum excesiv, care va duce la obezitate, există riscul de a dezvolta treptat, în timp, rezistență la insulină, iar apoi prediabet și diabet de tip 2.

Orice persoană obeză poate dezvolta diabet de tip 2: cu cât procentul de grăsime corporală este mai mare, cu atât mai mare este șansa de a dezvolta boala de tip 2.

„O persoană poate să nu mănânce deloc alimente care conțin zahăr, să aleagă doar alimente fără zahăr sau chiar să elimine toți carbohidrații din dietă și totuși să dezvolte diabet de tip 2 dacă este obeză”, spune endocrinologul.

Care sunt cauzele diabetului?

„Diabetul este un grup de boli metabolice caracterizate prin hiperglicemie cronică (adică un nivel excesiv de ridicat al zahărului din sânge) care rezultă din afectarea producției de insulină, a acțiunii insulinei sau a ambelor”, explică medicul.

Diabetul de tip 1 se dezvoltă în prezența unei predispoziții genetice, concretizată prin factori care acționează ca un factor declanșator al afectării autoimune a celulelor pancreatice. Pe scurt, este o boală ereditară. Dacă unul dintre părinți are diabet T1DM, atunci copilul are mai multe șanse să dezvolte și el această patologie decât dacă ambii părinți sunt sănătoși. În cazul diabetului de tip 1, pancreasul unei persoane nu produce insulină, explică expertul.

„Diabetul de tip 2 se dezvoltă din alte motive, mult mai diverse. Și acum toată lumea se poate confrunta cu el. În viața de zi cu zi, este general acceptat faptul că principala cauză este consumul de zahăr în alimente. În acest context, au început să apară tot felul de produse și servicii care promit o compoziție fără zahăr”, spune expertul.

El adaugă că boala de tip 2 în cauză este cauzată de rezistența la insulină. „T2DM este o tulburare a metabolismului carbohidraților cauzată în primul rând de rezistența la insulină (IR) și de un deficit relativ de insulină sau în primul rând de o producție deficitară de insulină cu sau fără rezistență la insulină”, spune Pavel Baranov.

CITEȘTE ȘI: Medicamentul pentru diabet care poate proteja rinichii de insuficiență renală

În mod normal, consumul de carbohidrați determină creșterea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce face ca pancreasul să producă insulină pentru a ajuta la transportul acestei glucoze în celule. La o persoană cu diabet de tip 2, celulele devin mai puțin sensibile la insulină. Aceasta este rezistența la insulină”, adaugă medicul.

„Diabetul de tip 2 se dezvoltă nu din cauza zahărului ca atare, ci din cauza obezității, care este o consecință a consumului excesiv de orice aliment bogat în calorii, nu doar de carbohidrați simpli”, rezumă doctorul Pavel Baranov, potrivit actualno.com.

Comentarii: