NUTRITIE SANATATE

Poți avea paraziți intestinali fără să știi! Șapte remedii naturale eficiente

Foto: Pinterest.com

In unele cazuri, ouale de viermi se pot dezvolta, inainte de a ajunge in intestin, cauzand simptome la nivelul stomacului, greata, varsaturi, arsuri la stomac sau senzatie de miscare in stomac. Pentru a confirma diagnosticul, se fac coprocultura si analize de sange.

Simptomele care tradeaza infestarea cu parazitii intestinali, generata de ingestia de oua a acestor microorganisme, prezente in pamant, carne cruda, alimente infestate sau suprafete murdare, sunt:

1. Dureri abdominale constante
2. Balonarea si gaze in exces
3. Perioade de diaree, intercalate cu constipatie
4. Prurit anal
5. Pierderea in greutate fara un motiv aparent
6. Stare de oboseala frecventa, fara un motiv aparent
7. Scaderea apetitului

Simptomele prezentei parazitilor intestinali la copil:

1. Varsaturi, diaree si crampe;
2. Lipsa chefului de joaca, apatie;
3. Distensie abdominala, care nu dispare dupa masaj;
4. Prurit anal, mai ales pe timp de noapte, care intrerupe si tulbura somnul;
5. Prezenta viermilor in scutec, anus sau scaun;
6. Piele palida sau virand usor inspre galben;
7. Incetinirea cresterii
8. Prurit paraombilical

Parazitozele intestinale apar cel mai des in copilarie, la copiii de 6 peste luni, mai ales daca au contact cu solul si murdaria. Asadar dictonul „lasa copii sa manance de pe jos, ca-si dezvolta imunitatea” se poate dovedi o credinta prost inteleasa, care poate pune santatea copilului in pericol, parazitii fiind usor de contractat in acest fel. Pentru a observa prezenta infestarii la copii, parintii pot folosi o bucata de banda adeziva colorata sau o banda din celofan, care se pune la nivelul anusului copilului, mai ales pe timp de noapte, recomanda doc.ro.

Pentru a preveni parazitozele, mainile trebuie spalate frecvent, unghiile taiate, carnea trebuie fiarta inainte de consum, mainile si vasele spalate dupa manipularea ei cruda, iar legumele, salata verde si orice alte frunze, precum si fructele, spalate bine, in jet de apa, inainte de a le manca.

CITEȘTE ȘI: Alcoolul, cel mai mare inamic al sănătăţii: Secretele devoalate de specialişti

Tratamentul pentru viermi intestinali

Cele mai eficinete tratamente pentru viermi sunt reprezentate de antihelmintici, cum ar fi de exemplu, albendazolul (Zentel), insa exista diferite tipuri de viermi, giardia sau oxiuri, care trebuie tratate cu alte medicamente, cum ar fi mebendazolul (Vermox).

Daca parazitoza este neglijata, viermii se pot inmulti exagerat si infesteaza organe importante, precum inima ori creierul, punand in pericol viata. Efectuati o coprocultura in fiecare an si luati periodic remedii naturale pentru profilaxia infestarii.

Remediile naturale

Acestea se utilizeaza complementar terapiei instituite de medic, dar ajuta si la o buna profilaxie a infestarii. nUnele persoane prefera ca sa isi administreze anual, preventiv, o doza de albendazol, insa toxicitatea acestui medicament la nivel hepatic este destul de mare, pe cand remediile naturale sunt mult mai sanatoase, usor de suportat de catre organsim si prezinta avenatajul ca pot fi administrate si zi de zi in acest scop, facand parte integranata dintr-un meniu sanatos, cum ar fi usturoiul, menta, semintele de dovleac, usor de folosit in salaate ori cimbrul, ca mirodenii pentru friptura.

De altfel, multe dintre aceste remedii sunt cunoscute de pe vremea bunicii. Sunt recomandate in special persoanelor care intra in contact cu animalele, copiilor, persoanelor in varsta si adultilor care mananca des in oras.

Iata cateva remedii eficiente cu actiune antiparazitara din care puteti alege, in functie de gust cateva pentru a le alterna sau combina pentru mai multa eficienta:

Cimbrul

Fie ca se foloseste sub forma unei infuzii in apa clocotita sau sub forma uleiului volatil, de la farmacie, cimbrul are proprietati vermifuge.
Pentru prepararea ceaiului se foloseste o lingura de cimbru uscat intr-un ceainic mare de 300 ml apa clocotita pentru adulti si doar o lingurita pentru copii. Ceaiul se acopera, se lasa 10 minute si se bea in timpul mesei, zilnic, timp de doua saptamani.
Uleiul volatil se poate consuma mai usor daca este amestecat cu uleiul de masline- cinci picaturi de ulei de cimbru la o lingura de ulei de masline si se adminsitreaza zilnic o luna, dimineata si seara, inainte de masa, in cazul adultilor. Pentru copii se prefera ceaiul diluat.

CITEȘTE ȘI: Efectul-minune al spanacului nu e doar un mit: Opt motive pentru care nu trebuie să-ţi lipsească din meniu în acest sezon

Lapte cu menta

Menta este o planta medicinala cu actiune vermifuga naturala, care ucide si elimina parazitii.
Aveti nevoie de 4 tulpini si 10 frunze verzi de menta, 100 ml de lapte, partial degresat si 1 lingura de miere.
Se pun laptele si menta intr-un ibric si se fierb. Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga mierea. Se consuma cu o ora inainte de micul dejun, iar procesul trebuie repetat la 7 zile, cele 2 doze fiind eficiente in majoritatea cazurilor.

Ceaiul de frunze de hrean

Un alt remediu bun pentru viermi este ceaiul de hrean.
Aveti nevoie de 1 litru de apa si 4 linguri de frunze uscate de hrean.
Se fierbe apa si se adauga cele 4 linguri de frunze de hrean uscate, se lasa timp de 5 minute, se strecoara si se iau 2 la 3 cani pe zi

Ulei de masline cu usturoi

Usturoiul este cunoscut pentru efectul de eliminare a viermilor intestinali si poate fi consumate crud, sau zilnic, sub forma de ulei aromat, pentru ca efectul vermifug se pastreaza si in acest ulei.
Aveti nevoie de 500 ml ulei de masline si 3 catei de usturoi, decojiti.

Intr-o sticla cu dop de 700 ml se pun cateii de usturoi decojiti si usor zdrobiti cu un ciocan de bucatarie de lemn, apoi se adauga uleiul si o ramura de rozmarin. Se inchide ermetic cu dopul sticlei si se pastreaza intr-un loc uscat, fara umiditate, timp de cel putin 10 zile. Utilizati acest ulei pentru gatit, dar cel mai bine crud, in salate, in care adaugati zilnic si seminte crude de dovleac, peste pestele gatit la aburi sau cuptor, carne, piureuri sau supe.

CITEȘTE ȘI: Asta e planta-minune: Te scapă de tuse şi îţi vindecă plămânii

Semintele de dovleac si uleiul de dovleac

Se folosesc 40- 50 de seminte de dovleac, crude care sunt pisate intr-un mojar si pot fi amestecate in lapte sau miere, rezultand o pasta. Se recomanda cate o lingura, dimineata, inainte de micul dejun, timp de doua-trei saptamani minimum.
Pe parcursul zilei se va folosi uleiul de dovleac, in salate, supe sau peste o felie de paine prajita, unsa eventual cu putin unt.

Comentarii: