X

Prea mult fier în organism poate crește riscul de boli cronice

După cum arată studiile recente, vegetarienii nu sunt mai anemici decât non-vegetarienii.

Aceștia din urmă au, în general, depozite mai mari de fier în organism, dar mai mult nu înseamnă întotdeauna mai bine.

Prea mult fier în organism poate constitui un dezavantaj.

CITEȘTE ȘI: Factorii care influențează absorbția fierului

Prea mult fier în organism poate crește riscul de boli cronice

Cu ani în urmă, fierul din carne și produsele carnate a fost considerat superior, dar astăzi, cercetătorii descoperă că vegetarienii sunt avantajați și la acest capitol.

Prea mult fier în organism poate crește riscul de boli cronice cum ar fi ateroscleroza (cardiopatia ischemică) și cancerul.

Cum? Fierul poate să promoveze procesul de oxidare și de formare a radicalilor liberi.

Aceste substanțe foarte reactive și instabile pot provoca daune la nivel celular și pot fi implicate în declanșarea cancerului și a bolilor cardiovasculare.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care ajută organismul să asimileze fierul: Băutura de care trebuie să te ferești

Prea mult fier în organism poate crește riscul de boli cronice

Non-vegetarienii au dezavantajul că fierul din carne și derivați se absoarbe cam în aceeași proporție, indiferent de situația depozitelor din organism.

De aici poate apărea condiția de supraîncărcare cu fier, care poate fi un factor de risc în apariția bolilor enunțate.

Pe de altă parte, absorbția fierului din legume este mai strict controlată, prin urmare este și mai sigură, pentru că este mai sensibilă la nevoia de fier din organism.

Datele actuale sugerează ideea că este mai sigur a se consuma fier din surse vegetale.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro