X

Pregătirea și păstrarea compotului

Compotul se prepară din fructe proaspete, ceea ce înseamnă că beneficiezi de toate vitaminele și mineralele esențiale pe care acestea le oferă. Este o metodă excelentă de a folosi fructele proaspete și de a obține o băutură naturală, fără aditivi.

Spre deosebire de multe băuturi comerciale, compotul nu conține conservanți sau coloranți artificiali. Poți controla cantitatea de zahăr pe care o adaugi, făcându-l o opțiune mai sănătoasă. De exemplu, poți folosi îndulcitori naturali precum mierea sau poți renunța complet la zahăr, lăsând fructele să își aducă propria dulceață naturală.

CITEȘTE ȘI: Cine trebuie să consume prune: Afecțiunile asupra cărora au un efect benefic

Pregătirea și păstrarea compotului

Fructele pentru compot trebuie să fie fără urme de lovituri și fără părți alterate. Ele se spală bine sub jet de apă rece. În funcție de preferințe puteți opta pentru curățarea de coajă a anumitor fructe (mere, pere, gutui), pentru îndepărtarea sâmburilor (cireșe, vișine, prune, piersici), pentru tăierea lor în bucăți mai mici sau conservarea ca atare.

Sterilizarea corectă a vaselor în care păstrați compotul va face posibilă păstrarea lui un timp îndelungat, eliminând orice germeni, bacterii, mucegaiuri sau ciuperci. Pentru a steriliza sticlele și borcanele trebuie să le puneți într-un vas încăpător și termorezistent pe fundul căruia ați așezat un prosop curat. Le acoperiți cu apă și apoi le puneți pe foc, lăsându-le să fiarbă circa 10 minute. După acest proces trebuie așezate pe un prosop curat cu gura în jos și lăsate să se scurgă și să se usuce.

În vasele sterilizate în prealabil se adaugă fructele dorite împreună cu siropul sau apa. Aveți grijă ca borcanele să nu fie umplute, ci să rămână circa 1 cm spațiu până la capac.

CITEȘTE ȘI: Principalul simptom care anunță că ai pietre la rinichi: La ce să fii atent

Pregătirea și păstrarea compotului

Borcanele și sticlele se pun într-un vas în care adăugăm apa până la nivelul umpluturii din recipiente, fapt ce trebuie urmărit în permanență. Dacă apa a scăzut, se completează din nou până la nivel, dar tot cu apă fierbinte, pentru a nu influența timpul de fierbere.

După terminarea acestei etape, se oprește focul și se așteaptă 5 minute înainte de scoaterea acestora din vas. Atunci când scoateți borcanele din vas trebuie să aveți grijă să nu le inclinați. Se lasă la răcit timp de 8-10 ore fără a fi mișcate.

Borcanele cu compot nu trebuie lăsate în vas mai mult timp decât este recomandat în rețeta pe care o urmați deoarece se vor fierbe prea mult, iar fructele vor pierde din calitate.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro