Anual, pe 30 noiembrie, romanii il sarbatoresc pe Sfantul Andrei. Este una dintre cele mai mari si mai importante sarbatori religioase. Nu este de mirare ca in jurul acesteia s-au creat numeroase traditii si obiceiuri. Una dintre cele mai raspandite traditii, care se mentine si in zilele noastre, este dea de a pune grau la incoltit.
Traditia spune ca fiecare membru al familiei trebuie sa aiba propriul vas in care sa puna grau la incoltit si sa aiba grija de el pana in ziua de Anul Nou. Fiecare membru trebuie sa aiba grija de propriul grau, sa-l ude si sa-l tina intr-un loc unde sa-i mearga bine.
Apoi, in ziua de Anul Nou, pe 1 ianuarie, fiecare bol cu grau este privit cu atentie si, in functie de cum a crescut graul, poate fi prevestit viitorul persoanei care l-a plantat, in ceea ce priveste norocul si starea de sanatate pe anul urmator.
Astfel, se spune ca un grau frumos, crescut inalt si cu fire groase anunta un an benefic si prosper pentru persoana respectiva, pe toate planurile. In unele regiuni din tara se mai spune ca un grau frumos dezvoltat inseamna o recolta bogata pe camp si in livezi pentru noul an.
CITEȘTE ȘI: Întreținerea casei nu trebuie să fie o povară: Cum să o menții ordonată și curată zi de zi
Cand se pune graul la incoltit
Graul se pune la incoltit chiar in ziua de Sfantul Andrei. Traditia spune ca este indicat sa faci acest lucru in prima parte a zilei, insa graul poate fi pus la incoltit pe tot parcursul zilei.
Cum pui graul la incoltit
Spala graul sub un jet de apa rece, apoi lasa-l timp de o ora, doua intr-un vas cu apa calduta. Acest procedeu ii va permite graului sa germineze mai rapid.
Intre timp pregateste vasele in care graul urmeaza sa fie plantat. Acestea trebuie sa fie perfect curate si dezinfectate, mai ales daca sunt noi sau au fost folosite in alte scopuri ori pentru alte plante, recomanda acasa.ro. In acest fel te asiguri ca eventuale bacterii sau boli specifice plantelor nu vor afecta graul.
Graul poate fi plantat fie intr-un ghiveci cu pamant, fie intr-un bol cu vata sau intr-un bol cu putina apa. Prinele doua variante sunt insa cele mai eficiente.
1. Plantarea graului intr-un ghiveci cu pamant
Daca optezi pentru a planta graul intr-un ghiveci cu pamant, asigura-te ca ai la indemana un ghiveci nou, cu gauri de scurgere si pamant pentru flori. Daca stai la curte poti folosi pamant de gradina amestecat cu turba. Umple ghiveciul cu pamant, presara un strat de grau si apoi acopera totul cu un strat subtire de pamant. La final uda foarte bine pamantul.
2. Plantarea graului intr-un vas cu vata
Cea mai simpla si mai comuna modalitate de a pune graul la incoltit este sa-l pui intr-un vas la baza caruia sa asezi un strat generos de vata. Umezeste vata foarte bine si presara graul deasupra.
3. In apa
O alta metoda, mai simpla, este de a pune graul la incoltit direct in apa. Pentru acest proces ai nevoie de un borcan sau un castron de sticla, in care sa asezi un strat de seminte de grau. Peste acestea, adauga apa, astfel incat sa nu depaseasca inaltimea semintelor. In caz contrar, semintele nu vor mai germina si se vor usca.
Cum ingrijesti corect graul
Graul are nevoie de multa lumina naturala pentru a se dezvolta armonios. Asaza-l la fereastra sau cat mai aproape de aceasta, astfel incat sa poata beneficia din plin de lumina naturala.
CITEȘTE ȘI: Ești mai sănătos dacă ești bun cu ceilalți: Cum sunt afectate creierul și inima
Ai grija insa sa il feresti curentii de aer si de caldura directa emanata de calorifer, deoarece acestea afecteaza cresterea graului, ducand chiar la uscarea plantutelor.
Nu uita sa uzi graul regulat. Acesta are nevoie de apa pentru a se dezvolta armonios. Asadar, dupa ce incolteste, asigura-te ca pamantul este in permanenta umed. Solul sau vata in care este plantat nu trebuie sa se usuce complet niciodata. Prin urmare verifica zilnic acest aspect si cand este necesar mai adauga putina apa.
Ai grija insa sa nu adaugi prea multa apa, deoarece excesul va face ca radacinile graului sa putrezeasca. Solul trebuie sa fie doar usor umed.
Comentarii: