Pregătiri pentru masa de Crăciun: Baigli – Ruladă cu mac/ REȚETĂ. Rulada cu mac este un produs de patiserie format dintr-un rulou de pâine dulce cu drojdie cu o umplutură densă, bogată, dulce-amăruie de semințe de mac.
Aluatul este la început destul de greu, rigid și uscat, dar odată cu frământarea și odihna devine foarte elastic și puternic. Se întinde într-o foaie mare, groasă sau subțire, în funcție de gust.
Un principiu estetic este că aluatul și straturile de umplutură trebuie să aibă o grosime egală.
Un alt principiu este că cu atât sunt mai multe straturi, cu atât mai bine. Umplutura se întinde peste aluat, care este apoi rulat într-un cilindru lung.
CITEȘTE ȘI: Toba de porc: Preparatul care nu trebuie să îți lipsească de pe masa de Crăciun/ REȚETĂ
Dizolvăm drojdia în puțin lapte.
Separat, cernem făina într-un bol încăpător, apoi adăugăm sarea, untul și frământăm până obținem un aluat fărâmicios.
Adăugăm drojdia dizolvată în lapte, zahărul, gălbenușurile, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie.
Continuăm să frământăm, adăugând laptele rămas treptat.
Când aluatul nu se mai lipește de mâini, modelăm o bilă pe care o învelim în folie alimentară și o băgăm la frigider pentru 30 de minute.
În timpul acesta ne ocupăm de umplutura cu mac.
Punem laptele la fiert, la foc mic, adăugând și zahărul.
Când laptele începe să fiarbă, îl turnăm peste mac și amestecăm până obținem o cremă groasă, apoi îl lăsăm deoparte.
Scoatem aluatul din frigider și îl tăiem în două jumătăți. Una o învelim în folie și o băgăm din nou la frigider, iar pe cealaltă o întindem în formă de dreptunghi.
Foaia trebuie să fie subțire.
Întindem jumătate din compoziția cu mac peste foaia de aluat și nivelăm bine cu o spatulă.
Rulăm apoi foaia, împăturind și marginile.
Pentru a fi siguri că marginile nu se desfac, cel mai bine e să le ungeți cu puțin albuș de ou sau cu puțină apă și apoi să sigilați.
Ruloul îl punem în tavă, pe foaie de copt și trecem la a doua bucată de aluat, cea din frigider.
Repetăm același procedeu ca la prima foaie.
După ce avem amândouă rulourile gata, le ungem deasupra cu gălbenuș de ou și le transferăm la frigider pentru 10 minute.
Când trec cele 10 minute, scoatem tava și ungem din nou rulourile, doar că de data asta cu albușul de ou, după care băgăm din nou la frigider pentru încă 10 minute.
CITEȘTE ȘI: Aperitivul ideal pentru masa de Crăciun: Cum se pregătesc cele mai bune ouă umplute
Acum urmează să pornim cuptorul la 180 °C.
Scoatem cozonacii din frigider și îi înțepăm adânc din loc în loc.
Dăm tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, până se rumenesc ușor.
Înainte de a-i felia, cozonacii trebuie să fie răciți bine.