Alimentele fermentate sunt cunoscute de oameni încă din cele mai vechi timpuri. Produsele devin ușor de digerat, furnizând imediat organismului elemente utile. În special varza. Varza murată are în compoziția sa bacterii și proprietăți benefice.
Varza are o enzimă numită guanilat ciclază. Aceasta participă direct la sinteza proteinelor, cu condiția existenței unei cantități suficiente de calciu. Proteina, ajungând în creier, îi spune întregului organism să elibereze tensiunea musculară, tonusul vascular și căile respiratorii.
Apropo de calciu, varza murată este o sursă bună. Produsul este recomandat femeilor după menopauză, persoanelor cu oase fragile și articulații dureroase. În același timp, 100 g conțin doar 18 kcal, ceea ce îl face potrivit pentru un prânz dietetic.
CITEȘTE ȘI: Varză murată călită: Rețeta pe care trebuie să o încerci – Delicios și ușor de preparat
Zeoxantina și luteina sunt două tipuri puternice de antioxidanți care previn pierderea timpurie a vederii, cataracta și degenerarea maculară a ochiului. Zeoxantina poate fi găsită în porumb și în ardei, iar luteina în gălbenușul de ou. Dar împreună sunt prezente în varză murată.
Cu cât o persoană include mai des varza murată în meniul său, cu atât mai puternică va deveni vederea sa.
Efectul relaxant al produsului îmbunătățește circulația sângelui, trimițând semnale către creier despre apariția dorinței. În același timp, organul genital primește mai mult sânge datorită vaselor fără tonus excesiv. Enzima guanilat ciclază ajută celulele nervoase să se extindă. Astfel, ajută performanța bărbatului în pat.
Vitamina K conținută în varză murată promovează sinteza proteinelor, care la rândul ei provoacă procesul metabolic în oase, saturându-le cu calciu, creând un metabolism mineral activ. S-a constatat că varza murată minimizează cu 25% pierderea osoasă după vârsta de 50 de ani. Produsul ajută la evitarea oaselor fragile.
CITEȘTE ȘI: Remediu pentru multe afecţiuni: Ce se întâmplă în corp după ce mănânci varză murată
Varza are o cultură bacteriologică largă, ceea ce îi permite să fie considerată o sursă bună de probiotice. Varza este bine de introdus în meniu după o cură de antibiotice pentru a reface microflora intestinală. De asemenea, va fi performantă și în timpul sezonului rece, când meniul obișnuit este plin de alimente grele și grase, înrăutățind starea microbiomului intestinal.
Varza va contribui la îmbunătățirea scaunelor, la curățarea organismului de toxine și zgurii, la rezolvarea unor probleme precum balonarea, constipația, diareea, flatulența etc.
Efectul varzei asupra sănătății este mare. Este o sursă de antioxidanți valoroși, accelerează procesele de regenerare în organism, întărește țesutul osos și promovează relaxarea. Este, de asemenea, o modalitate de a diversifica alimentația dietei cu un fel de mâncare cu un conținut minim de calorii.