Primăvara, anotimpul veseliei, poate fi pentru mulți dintre noi o perioadă cu suferințe. Pentru că primăvara nu înseamnă numai bucurie, flori și soare, ci și debutul alergiilor sezoniere – rinita, conjunctivita și uneori astmul.
Ce sunt alergenii, ați vrea să știți cu toții. Ei bine, medicii spun că ”sunt proteine purtate de aer sau vehiculate de alimente, medicamente, produse cosmetice sau de curățenie.”
Iar povestea este în felul următor, explică medicul primar alergolog Claudia Nechifor într-un articol publicat pe site-ul clinicii private unde lucrează: ”Sistemul nostru imunitar nu ne apără doar de adevaratii inamici, ci uneori, întocmai ca noi, oamenii, „vede” inamici acolo unde până acum 5 minute erau doar prieteni și își îndreaptă atenția și arsenalul de luptă înspre ei.
Astfel, se naste și conflictul între granulele de polen și sistemul imunitar, reprezentat de mai multe tipuri de celule, rezidente în mucoasa țintă sau venite de la distanță și anticorpi. Rezultatul acestui conflict este o inflamație localizată sau extinsă a mucoaselor ce vin în contact, ca filtru primar sau secundar, cu granulele de polen. ”, descrie medicul întregul proces.
Citește și: Avertisment pentru părinţi: Plante INTERZISE în casă dacă ai copil mic
Semne că sunteți alergic
Aceste simptome apar la nivelul organelor poartă de intrare a polenului în organism. Ele sunt următoarele:
- strănut în salve
- inflamația, înroșirea mucoaselor de la nivelul ochilor și al nasului
- rinoree, secreție nazală apoasă și abundentă
- obstrucție nazală, nas înfundat
- prurit – senzația de mâncărime la nivelul nasului, feței și al ochilor. Poate să apară și în gât și urechi și este simptomul cel mai tipic de alergie.
Uneori, mai ales in cazul alergiilor vechi, netratate corespunzător sau în cazul unor alergeni foarte agresivi –de exemplu, polenurile Artemisia și Ambrozia, la care țara noastră, alături de Bulgaria, deține recordul european de răspandire – apar inclusiv manifestări de astm:
- Tuse
- Greutate în respirație, în special în a da aerul afară din piept
- Wheezing – șuierat sau hârâit ce se aude la respirație
- Senzația de opresiune toracică
Cum se tratează alergiile?
Ei bine, tratamentele contra alergiilor sunt de două feluri, ne informează medicul Claudia Nechifor. Cel simptomatic, care controlează boala, dar nu o vindecă, și cel etiologic, care tratează cauza și nu efectul.
În prima situație, medicul recomandă antihistaminicele, antialergicele orale și pe cele locale și medicamente anti-inflamatorii cu cortizon sau fără.
În cea de-a doua poziție, situația este mai complexă în sensul în care se recurge la vaccinuri de desensibilizare, care pot fi și homeopate, sau la terapie biologică cu anticorpi anti IgE.
”Este o terapie revoluționară care se adresează în special persoanelor alergice care au o predispoziție genetică pentru boli alergice, denumită atopie. Această terapie înalt eficientă este și extrem de costisitoare și nerambursabilă de către asigurarile medicale în România, ca de altfel și vaccinarea sau desensibilizarea specifică.”, mai scrie cunoscutul alergolog.
sursa: reginamaria.ro
Comentarii: