Primele simptome ale cirozei hepatice: La ce să fii atent. Este larg răspândită credința nespecialiștilor potrivit căreia ciroza hepatică este rezultatul doar al abuzului de alcool. Cu toate acestea, boala care pune viața în pericol poate lovi pacienți care nu au gustat niciodată alcool.
Printre cauzele apariției sale se numără și alți factori care nu au legătură cu abuzul de alcool – hepatita nediagnosticată și necontrolată, boala ficatului gras non-alcoolic și altele. Acest lucru necesită ca pacienții să acorde atenție sănătății ficatului lor, chiar dacă sunt abstinenți.
Boala ciroză hepatică, una dintre cele mai grave care afectează acest organ vital, este periculoasă și pune în pericol viața, necesitând un consult medical imediat și luarea de măsuri pentru a încetini dezvoltarea și a crește calitatea vieții pacienților.
CITEȘTE ȘI: Obiceiul care afectează ficatul mai mult decât alcoolul: Cu toții îl facem
Boala este periculoasă și pentru că primele simptome ale cirozei hepatice apar abia atunci când o parte semnificativă a celulelor hepatice a fost înlocuită cu celule de țesut conjunctiv. Acesta este un stadiu foarte târziu, când pacienții nu recunosc simptomele și nu solicită încă ajutor medical.
În realitate ficatul nu mai funcționează corect – nu mai este capabil să purifice sângele și toxinele. Orice întârziere în diagnosticarea și tratamentul în ceea ce privește ficatul poate fi fatală, motiv pentru care recunoașterea primelor simptome ale cirozei hepatice este esențială pentru prognosticul pe termen lung al pacientului.
În cazul cirozei avansate, soluția este transplantul de ficat, dar donatorii potriviți sunt greu de găsit. Fără un astfel de transplant, însă, sfârșitul este fatal.
Care sunt primele simptome ale cirozei hepatice?
Primele simptome, care sunt mai pronunțate și mai perceptibile pentru pacient, apar prea târziu, când s-a pierdut timp prețios. Cu toate acestea, ele sunt nespecifice, ceea ce încetinește și îngreunează și mai mult stabilirea unui diagnostic și trimiterea specialistului la ficat.
Printre cele mai timpurii și nespecifice simptome se numără:
- scăderea în greutate
- scăderea poftei de mâncare,
- greață și/sau vărsături,
- oboseală
- dureri în partea superioară a abdomenului
Aceste simptome se suprapun cu simptomele a zeci și chiar sute de boli, ceea ce face ca diagnosticul să fie dificil, iar diagnosticul tardiv reduce semnificativ șansele de succes al terapiei de susținere sau curative pentru pacient.
În cazul în care boala este recunoscută, diagnosticată și tratată prompt, aceasta poate fi compensată și poate asigura o viață mai bună și mai lungă pentru cei afectați. Atunci când apar primele simptome ale cirozei hepatice, aceasta este încă compensată și în acest stadiu pacientul poate fi tratat.
În cazul în care ciroza se transformă în decompensată, simptomele severe sunt un fapt și nu numai că îl îndrumă pe specialist să pună un diagnostic, dar și tratamentul este costisitor, mai dificil și chiar imposibil.
În unele cazuri, este posibil ca ciroza avansată și decompensată să fie redusă de către profesioniștii din domeniul medical la compensată, motiv pentru care fiecare consultație merită.
Se știe că supraviețuirea medie a cirozei compensate este de peste 12-15 ani, în timp ce cea a cirozei decompensate se numără pe degetele de la o mână. Diferența este semnificativă, iar menținerea ficatului, chiar dacă este bolnav, este posibilă.
CITEȘTE ȘI: Ficatul: Aceste 3 simptome indică faptul că „moare”
Care sunt simptomele mai specifice ale cirozei hepatice?
În timp ce primele simptome ale cirozei hepatice sunt nespecifice, simptomele ulterioare, pe care nu le puteți ignora, sunt extrem de luminoase și sunt caracteristice problemelor hepatice. Printre acestea se numără:
- schimbarea culorii urinei – se întunecă,
- colectarea de lichid în cavitatea abdominală,
- colorarea galbenă a mucoaselor și a pielii,
- picioare umflate,
- vărsături cu sânge,
- scaune de culoare închisă spre negru,
- mâncărimi pe piele pentru care nu se găsește nicio cauză alergică sau altă cauză mai banală.