Imediat ce un nou preşedinte american este ales, ne şi imaginăm ceremonia de instalare la Casa Albă a întregii sale familii, discursul pe care-l va ţine despre primele măsuri pe care le va lua în Biroul Oval, în noua sa calitate de şef al statului.
Şi, în ceea ce priveşte primele sale responsabilităţi, o adevărată urgenţă este ca preşedintele investit să-şi organizeze propria înmormântare chiar în primele sale zile de mandat. De ce atâta grabă?
Bradley Blakeman, asistentul fostului preşedinte George W. Bush, susţine că toate detalii ceremoniei funerare prezidenţiale trebuie stabilite în primele zile de mandat al noului lider. Iar acest lucru trebuie să aibă loc în caz că se va întâmpla ceva cu preşedintele şi e nevoie urgentă de o înmormântare, potrivit clickpentrufemei.ro.
CITEȘTE ȘI: Viața adversarului lui Trump, un șir infinit de drame
„Poate că o să vi se pară şocant, dar în prima săptămână a mutării la Casa Albă, preşedintelui i se cere să îşi planifice întreaga înmormântare, în caz că ceva rău i s-ar întâmpla în timpul mandatului‟, a declarat acesta pentru Elle Decor. Iar înmormântarea unui preşedinte nu e o nimica toată, dimpotrivă, e o ceremonie plină de ritualuri şi tradiţii, care durează cinci zile şi este coregrafiată în cel mai mic detaliu.
Departamentul Militar de la Washington se ocupă de organizarea funeraliilor prezidenţiale la instrucţiunile dataliate ale preşedintelui şi ale familiei lui. Doar preşedintele are dreptul de-a alege dacă va avea parte de o ceremonie simplă sau una oficială, în care sunt trase focuri de armă ca un ultim salut, tobele se aud şi steagul american este înfăşurat pe coşciug.
Trupul neînsufleţit al preşedintelui va fi păstrat, pentru a fi vizitat, între 24 până la 72 de ore, după aceea va fi condus, cu o maşină ce se va deplasa cu o viteză de numai 30km pe oră, spre locul unde-şi va petrece veşnicia.
William Henry Harrison şi-a pierdut viaţa în 1841, la numai 30 de zile de la investirea sa în funcţie, şi nicio pregătire nu fusese făcută înainte de-a avea loc tragedia. Au acoperit atunci în negru Casa Albă, tradiţie care nu s-a păstrat până-n prezent.
SUA a avut patru preşedinţi care au murit în ultimele trei decenii şi trei dintre ei au ales o înmormântare oficială – Lyndon B. Johnson (1973), Ronald Reagan (2004) şi Gerald R. Ford (2007).